вівторок, 24 травня 2011 09:38

"День гніву" у Грузії проведуть 25 травня

Автор: фото: REUTERS/David Mdzinarishvili
  Прибічники грузинської опозиції б’ються пластиковими трубами у центрі Тбілісі 22 травня. Опозиціонери заявили, що на них напали перевдягнені поліцейські. Сутички розганяли гумовими кулями та сльозогінним газом
Прибічники грузинської опозиції б’ються пластиковими трубами у центрі Тбілісі 22 травня. Опозиціонери заявили, що на них напали перевдягнені поліцейські. Сутички розганяли гумовими кулями та сльозогінним газом

У суботу близько 5 тис. прихильників опозиційних "Народних зборів Грузії" на чолі із колишнім спікером парламенту 46-річною Ніно Бурджанадзе зібралися на пл. Свободи у Тбілісі. Вимагали відставки президента 43-річного Михаїла Саакашвілі. Той поїхав із візитом до Угорщини. Пізніше до них приєдналася "Грузинська партія". Її очолює екс-міністр внутрішніх справ Іраклій Окруашвілі. Він отримав політичний притулок у Франції.

Увечері мітинг перемістився під стіни Громадського телебачення Грузії. Вимагали дати ефір Ніно Бурджанадзе.

Увечері на мітингувальників напали невідомі. Кількох поранили. Опозиціонери заявляють, то були полісмени у цивільному. У поліції кажуть, що бійка зав'язалася між опозиціонерами.

— На акціях багато старших людей, — розповідає журналіст 34-річний Георгій Джахая. — Вони вийшли, бо все, заради чого жили і працювали, зникло. Тобі 50–55, ти все життя трудився на якомусь заводі. Потім він закрився. Ти і не пенсіонер, і без роботи. Хоча й молодих вийшло чимало. У них у руках пластикові труби з прапорцем на кінці.

Вранці 22 травня у Тбілісі мітингувальники побили машину з поліцейськими. Спецназівці стріляли у відповідь гумовими кулями. Кількох демонстрантів затримали. В Батумі, столиці регіону Аджарія, закидали камінням будинок місцевого телебачення. Поліція арештувала 11 чоловік, а мітинг розігнала. Бурджанадзе заявила, що арештованих близько 300:

— У суботу в країні розпочалася революція. Ми нізащо не повинні розходитися. Це дуже важливо. Чекаємо, що до нас приєднаються більше людей.

Із понеділка телебачення пустило лідерів опозиції у прямий ефір. Їм надаватимуть по 20 хв. у прайм-тайм. Перед будинком громадського мовлення у Тбілісі залишаються кілька сотень людей. Їхні обличчя переважно закриті.

— Я можу не повернутися додому, якщо телебачення покаже моє обличчя. Спецслужби не церемоняться, — говорить 19-річний Дато, студент Тбіліського державного університету. — А з вузу можуть вигнати. У Грузії справжня диктатура.

Іраклій Окруашвілі пообіцяв повернутися до Тбілісі 25 травня і влаштувати "День гніву". Наступного дня Грузія святкуватиме День незалежності. На центральному просп. Руставелі запланований військовий парад. Опозиціонери нібито хочуть його зірвати.

У Тбілісі люди скептично ставляться до "революції".

— Хіба втрутяться росіяни. А, зважаючи на "велику любов" Росії до Грузії, вони цілком здатні збройно підтримати опозицію. Без Росії нічого серйозного не буде, — каже 34-річний Нунука Худжадзе, програміст.

Парламентські опозиційні партії — "Вільні демократи" та "Християнські демократи" — не підтримали акції протесту.

Ніно Бурджанадзе була одним з лідерів "революції троянд", яка 2003 року привела до влади Михаїла Саакашвілі. До 2008-го вона очолювала парламент. Того ж року створила опозиційну партію "Демократичний рух "Єдина Грузія".

14,3% грузинів повністю підтримують чинну владу. 47,5% "більш-менш" підтримують. Не підтримують 26,6%.

Зараз ви читаєте новину «"День гніву" у Грузії проведуть 25 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути