пʼятниця, 14 січня 2011 05:15

Через повінь в Австралії нашестя змій та крокодилів

У північно-східній Австралії кілька тижнів не вщухають зливи. Через повінь евакуювали жителів одного з найбільших міст штату Квінсленд — Брісбена. Загинули 22 осіб, іще 77 розшукують. Люди тонуть, коли намагаються перетнути річку автівками чи рятують близьких.

Це найбільша повінь за 200 років. Рівень води у квінслендській річці Фіцрой перевищив норму на 9,5 м, у річці Кондамайн — на рекордних 15 м.

Місто Рокгемптон, розташоване на Фіцрої, затопило. Дістатися туди не можна було навіть літаком, бо злітна смуга під водою. Рятувальники понад тиждень гелікоптерами доправляли постраждалим їжу й теплий одяг.

— Потерпілим принесли надто багато вбрання та ковдр, краще б їм давали гроші, — говорить Ґреґ Ґобель із квінслендського відділення Червоного Хреста. — Вони їм знадобляться на відбудову житла.

Жителям постраждалих районів також загрожує нашестя отруйних змій, павуків і крокодилів. Тварини тікають із затоплених схованок і перебираються ближче до населених пунктів. Австралійців, які повертаються до своїх домівок після повені, просять бути обережними. Якщо будинок стояв у воді, працівники служб охорони здоров'я радять прибирати його у рукавичках та ходити у взутті.

— Плазуни кишать довкола, — каже Баррі Моссінгер із Рокгемптона. — Минулого тижня натрапляв на 15 змій щодня. Після повені в нас розвелося багато щурів і жаб. Крокодили приповзли на здобич. Коли люди вбрід переходили затоплені вулиці, змії плуталися під ногами.

Вода містить хімікати та добрива з полів. Якщо у великих кількостях вони потраплять до океану, винищать прибережні коралові рифи. Повінь пошкодила більше половини врожаю соняшника та бавовника. Влада Квінсленду виділить фермерам компенсації до $25 тис. Цей штат забезпечує майже половину світового видобутку коксового вугілля. Через поруйновані стихією шахти ціни на сталеві вироби значно зростуть. Загальні втрати австралійського держбюджету сягають $1 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Через повінь в Австралії нашестя змій та крокодилів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути