вівторок, 23 жовтня 2018 00:50

"Це жахлива помилка, до якої принц не причетний"

Автор: WWW.SVOBODA.ORG
  Джамаль Хашоггі критикував владну верхівку Саудівської Аравії. Зник у консульстві країни в турецькому Стамбулі 2 жовтня
Джамаль Хашоггі критикував владну верхівку Саудівської Аравії. Зник у консульстві країни в турецькому Стамбулі 2 жовтня

Співробітники спецслужб Саудівської Аравії задушили опозиціонера Джамаля Хашог­гі, 59 років. Вбивство сталося на території консульства країни в турецькому Стамбулі 2 жовтня. Про це стверджують журналісти американської газети "Нью-Йорк Таймс" і турецької "Єні Сафак". Серед імовірних причетних — наближені до саудівської владної верхівки.

Хашоггі — один із лідерів саудівської опозиції, у минулому був радником родини короля. Залишив країну у вересні торік. Оселився в США. В колонках для газети "Вашингтон Пост" регулярно критикував владу і особисто спадкового принца Мухаммеда бен Салмана.

До представництва країни прибули 15 співробітників саудівських спецслужб. Напали на Хашоггі, коли він зайшов у кабінет консула. Пропонували добровільно повернутися на батьківщину. Коли той відмовився, вирішили вколоти йому наркотики і викрасти. Джамаль почав кликати на допомогу. Аби замовк, його почали душити, розповідає неназване джерело з консульства. Також турецькі розслідувачі оприлюднили аудіозапис із катуванням Хашоггі. На ньому чути голос консула Саудівської Аравії.

Де перебуває труп — невідомо. Припускають, що його розчленували. Один агент забрав одяг Хашоггі, надягнув його окуляри й вийшов через задні двері. Інші відзвітували керівництву, що дозволили журналістові піти. Усіх підозрюваних арештували. 17 жовтня обшукали будинок консула Саудівської Аравії. Поліція винесла звідти кілька коробок, розкопала сад.

Серед підозрюваних — військовий лікар і державний діяч Саудівської Аравії Салах аль-Тубаїгі та особистий охоронець принца Мухаммеда. Також у причетності до вбивства підозрювали 31-річного лейтенанта королівських військово-повітряних сил. Нещодавно він загинув в автомобільній катастрофі. "Представники спецслужб діяли за межами своєї компетенції. Це величезна помилка, до якої принц не причетний", — заявив міністр закордонних справ Адель аль-Джубейр.

Останній допис, опублікований після смерті Хашоггі, передрікає самоізоляцію арабських країн. Президент США Дональд Трамп попередив Саудівську Аравію про суворе покарання.

Зараз ви читаєте новину «"Це жахлива помилка, до якої принц не причетний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути