четвер, 07 вересня 2006 17:31

Буш заборонив спецслужбам катувати в"язнів

Минулої середи президент США Джордж Буш, 59 років, уперше визнав: секретні тюрми ЦРУ, де утримують підозрюваних у тероризмі, існують по всьому світу. Там, мовляв, допитували найнебезпечніших терористів — відповідальних за обстріл американського есмінця USS Cole 2000 року в Йемені, організаторів бомбування посольств США в Кенії і Танзанії. А також Халіда Шейха Мухаммеда — він, як вважають, спланував теракти 11 вересня в Нью-Йорку.

— Найважливіше джерело інформації про те, де переховуються терористи і що вони планують, — це інші терористи, — пояснював Джордж Буш. — Тому потрібно було перевезти деяких у місця, де їх могли утримувати і допитувати таємно, щоб потім передати правосуддю.

Нові правила забороняють сексуально експлуатувати в"язнів

Буш повідомив, що саме допити підозрюваних у секретних в"язницях дали змогу попередити ряд терактів не тільки в США, а й у Європі. Зокрема в аеропорту Хітроу в Лондоні.

Тепер цих заарештованих перевели у в"язницю на Кубу, на воєнно-морську базу Гуантанамо. Буш пообіцяв, що їх утримуватимуть із "гуманністю, в якій вони відмовляли іншим". Наступного року, ймовірно, їх судитиме військовий трибунал.

Того ж дня, у середу, Пентагон оголосив нові правила допитів військовополонених. Вони, зокрема, забороняють роздягати і сексуально експлуатувати в"язнів, бити їх, травити собаками, заклеювати їм очі скотчем, позбавляти їжі та води, катувати електрикою і вогнем. Вважають, що так Пентагон відреагував на скандал у іракській тюрмі Абу-Грейб. Відеозаписи знущань над в"язнями у цій тюрмі схвилювали світову громадськість і вплинули на імідж Сполучених Штатів у світі, визнають у Пентагоні.

Зараз ви читаєте новину «Буш заборонив спецслужбам катувати в"язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути