середа, 16 листопада 2011 06:15

Борець із наркомафією розбився на вертольоті

У Мексиці розслідують катастрофу гелікоптера, в якій загинув міністр внутрішніх справ країни 45-річний Хосе Франсіско Блак Мора. Поліцейські кажуть, ознак теракту не знайшли. Проте ходять чутки, що це помста урядовцеві, який боровся з наркокартелями. 2008-го на багатий квартал столиці Мехіко впав літак одного з попередніх керівників МВС Хуана Муріньйо. Чиновник загинув.

Блак Мора летів у справах до штату Морелос військовим вертольотом "Супер Пума". Крім нього й екіпажу, на борту були заступники міністра та секретарка. Невідомо, чому гелікоптер почав падати. Свідки кажуть, пілот до останнього намагався аварійно посадити машину. Але та врізалася у пагорб, кілька разів перекинулася й вибухнула. У катастрофі в місцевості Ксочімілко на південь від столиці загинули восьмеро.

Перед вильотом Блак Мора написав останнє повідомлення у соціальній мережі "Твіттер":

"Сьогодні вшановуємо пам'ять Хуана Муріньйо, три роки по його смерті. Людини, яка хотіла збудувати кращу Мексику".

Невеликий реактивний літак Муріньйо впав на столичний квартал Ломас у годину пік. Загинули восьмеро осіб на борту й шестеро на землі. Офіційна версія катастрофи — літак міністра підійшов надто близько до великого пасажирського "Боїнга-767" і потрапив у його зону турбулентності.

Обох міністрів на посаду відповідального за боротьбу з наркомафією призначав президент 49-річний Феліпе Кальдерон. Із 2006-го, відколи його обрали, у Мексиці банди воюють між собою і з державою. Бандити масово викрадають людей, розстрілюють поліцейських і чиновників. Кальдерон застосовує проти картелів армію, яка доти ніколи не мала справи з такими угрупованнями.

З 1990-х, коли занепали найсильніші синдикати Колумбії, центр наркоторгівлі перемістився до північних штатів Мексики, біля кордону із США. Експерти вважають, мексиканці цілком контролюють ринок наркотиків у Штатах.

Зараз ви читаєте новину «Борець із наркомафією розбився на вертольоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути