вівторок, 20 березня 2012 06:00

Білоруських терористів розстріляли

У суботу білоруска Любов Ковальова знайшла у своїй поштовій скриньці лист з Верховного суду. Жінку повідомили про виконання смертельного вироку щодо її сина Владислава, засудженого за теракти, зокрема вибух у мінському метро у квітні 2011-го. Того ж дня держтелебачення офіційно оголосило, що Владислава та іншого засудженого, Дмитра Коновалова, стратили. За місцевими законами, дату смерті й місце поховання родичам страчених не повідомляють.

Минулого тижня білоруський президент Александр Лукашенко відмовив у помилуванні обом засудженим. Відмову пояснив винятковою небезпекою і важкими наслідками терактів.

Верховний суд Білорусі визнав Ковальова й Коновалова винними в організації вибухів у метро столиці Мінська 11 квітня 2011-го, а також на день незалежності 3 липня 2008-го та у Вітебську 2005-го. Ковальов не визнав себе винним, а Коновалов зізнався у вибухах 2008-го та 2011-го. Від вибуху на станції метро Жовтнева загинули 15 людей, постраждали 300.

Любов Ковальова до останнього не вірила у провину сина.

— Я тричі просила помилування й готова просити вчетверте, — заявила вона напередодні страти.

Жінка зверталася до адміністрації президента, щоб виконання вироку відклали на рік. Сподівалася, за цей час справу розгляне комітет ООН з прав людини. Помилувати Ковальова і Коновалова просили Лукашенка Європарламент, ПАРЄ та Рада Європи.

У те, що теракт організував "терорист-одинак і його посібник, за якими ніхто не стояв" вірять 20% білорусів, опитаних Незалежним інститутом соціально-політичних та економічних досліджень. Натомість 70% не вірять офіційній версії. Понад 62 тис. білорусів підписали інтернет-петицію за скасування смертної кари. Із 1998-го по 2010-й у Білорусі стратили 108 людей, за офіційною інформацією. Ще 158 особам смертний вирок замінили на довічне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Білоруських терористів розстріляли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути