пʼятниця, 22 липня 2011 07:00

Білорусам заборонили слухати пісню Цоя

Білорусам заборонили слухати пісню Цоя
Джерело: mk.ru

— У нас і раніше існували виконавці, яких "не рекомендується" випускати в ефір. Зараз ще додали чорний список пісень, — розповідає головний редактор білоруського музичного порталу "Дюжина хітів" Сергій Будкін, 29 років.

У Білорусі радіостанціям заборонили транслювати хіт кінця 1980-х "Мы ждем перемен" російського рок-гурту "Кіно".

— Під час мовчазної акції громадянської непокори 3 липня переодягнені агенти спецслужб потрощили автомобіль і побили його власника за те, що голосно увімкнув цю пісню Цоя, — продовжує Сергій. — На радіостанціях різко збільшилася кількість заявок на "Перемены".

Спочатку пісню відмовилися ставити на Першому каналі білоруського радіо.

— Працівники станції не кажуть, чи це була вказівка згори, чи власна ініціатива. У Мінську є 16 радіостанцій. Усі підтримали заборону "Перемен". Бояться повторити долю "Авторадіо". Їхню хвилю закрили на початку року, звинувативши в екстремізмі через білоруськомовний репертуар. До речі, якщо замовляти на радіо іншу пісню Віктора Цоя, то її поставлять без проблем. Годину тому чув "Пачку цигарок".

У країні існує закон, за яким 75% радіоефіру мають заповнювати білоруські виконавці.

— На 99 відсотків це російськомовна попса співаків, наближених до державних структур. Виконавці, приписані до філармоній, якщо й співають білоруською, то відвертий "лубок". Найсмішніше, аби виконувати закон, радійники відшукали білоруське коріння в Андрія Макаревича, Діани Арбеніної. Бориса Моїсеєва, який народився в жіночій колонії Могильова,  теж приписали до білоруських виконавців.

У столиці на афішах фестивалю "Кубана", який пройде в Краснодарському краї Росії з 29 по 31 липня, назви гуртів "Ляпис Трубецкой" і "Тараканы" замалювали чорним маркером. Ще в березні ці колективи потрапили до переліку заборонених виконавців. Усі їхні концерти скасували, хоча квитки були продані. До чорного списку потрапили також місцеві гурти  "Палац", "Крама", "NRM", "Нейро Дюбель", "Крамбамбуля", "Нака", а також російські "ДДТ" і "НАИВ".

— Нас заборонили в Білорусі, — каже лідер гурту "Ляпис Трубецкой" Сергій Міхалок, 39 років. — Мені на це начхати. Є речі набагато страшніші. Наприклад те, що відбувається з гуртами, не відомими за межами країни. Їм не дають можливості заробляти творчістю. І люди здаються. Нам усе одно, ми можемо виступати в Росії чи Україні.

Білорусь наклала вето також на мультфільми "Чебурашка" та "Троє з Простоквашино" за сценарієм москвича Едуарда Успенського. Під час антивладних мітингів після президентських виборів у грудні торік сценарист підписав звернення російської інтелігенції на підтримку білоруського народу.

 

Що забороняли в Україні

1. 1995 рік, у музичних крамницях обкладинка альбому "Було не любити" львівського рок-гурту "Брати Гадюкіни" була заліплена стрічкою з написом "Заборонено цензурою". Батьки дівчини, яка знялася для обкладинки з оголеними грудьми, подали на музикантів до суду.

2. 2006 рік, в українських кінотеатрах заборонили комедію британського коміка Саші Барона Коена "Борат: культурні дослідження Америки на користь славної держави Казахстан" як фільм, що пропагує расизм і гей-культуру.

3. 2008 рік, з радіо й телеефіру України зникли пісня й кліп "Мумітроль" гурту "Скрябін". Через слова: "Маленька, подай свій мобільний, я почитаю, від кого прийшла есемеска, і буду бити руками, ногами, своєю головою, локтями, ремнями, залізною трубою". Національна комісія з питань захисту суспільної моралі визнала текст пісні таким, що порушує етичні норми, правила поведінки, закликає до насильства.

4. 2009 рік, Національна комісія з питань захисту суспільної моралі визнала роман київського письменника Олеся Ульяненка "Жінка його мрії" порнографічною продукцією і заборонила його продавати в книгарнях. Наклад був 10 тис. примірників.

5. 2009 рік, Нацрада з питань радіо і телебачення без пояснень рекомендувала утриматися від трансляції американського сатиричного мультсеріалу "Сімпсони" на вітчизняних телеканалах. Показ припинили.

 

Зараз ви читаєте новину «Білорусам заборонили слухати пісню Цоя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути