вівторок, 15 листопада 2011 07:30

Берлусконі пішов у відставку

Автор: фото: REUTERS/Eric Vidal
  Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі виходить із саміту лідерів Євросоюзу. Після відставки його очікують суди за корупцію та секс із неповнолітніми
Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі виходить із саміту лідерів Євросоюзу. Після відставки його очікують суди за корупцію та секс із неповнолітніми

У суботу прем'єр-міністр Італії, мільярдер 75-річний Сільвіо Берлусконі, подав у відставку. Виконав обіцянку піти після того, як обидві палати парламенту прийняли план жорсткої економії для виходу з кризи. Берлусконі був прем'єром тричі — найдовше з усіх післявоєнних глав італійського уряду.

План економії затвердили в п'ятницю. Згідно з ним, податок на додану вартість збільшать із 20% до 21. Зарплати бюджетникам не підвищуватимуть до 2014-го. Пенсійний вік для жінок до 2026-го зросте з 60 до 65 років і зрівняється з чоловічим. Держава буде жорсткіше переслідувати тих, хто не платить податки.

На початку жовтня ставка по державних облігаціях Італії перевищила 7%. Вважають, що після цієї позначки країна вже не може сама впоратися з дефіцитом бюджету і потребує кредитів ззовні. Після цього десятки тисяч людей у Римі, Мілані, Флоренції та інших містах вийшли на вулиці. Більшість упевнені, що до кризи призвів Берлусконі.

— Я більше не впізнаю свою країну, — каже протестувальник 30-річний Роберто Боара. — Ми в Європі лише географічно. А за культурою й політикою стали наче країна третього світу.

У понеділок палата депутатів затверджувала бюджетні витрати. На засідання не прийшов 321 депутат із 630. Так Берлусконі втратив більшість у парламенті.

— Прошу, пане прем'єре, взяти до уваги те, що сталося. Вам слід піти у відставку, — каже після голосування лідер опозиційної Демократичної партії П'єр Луїджі Берсані.

Наступного дня Берлусконі заявив, що готовий піти у відставку, але після того, як парламент схвалить бюджет на наступний рік і план державної економії.

— Мусимо довести, що працюємо ефективно. Хто очолює уряд — питання другорядне, — говорить прем'єр.

У суботу в очікуванні відставки Берлусконі перед будинком парламенту в Римі зібралися тисячі людей. Кричали: "У відставку!", "Прощавай, Сільвіо!", називали політика "клоуном" і "блазнем".

— Нової більшості немає, тому, гадаю, вибори будуть на початку лютого. Але я не балотуватимуся, — заявляє Берлусконі.

Після консультацій з основними політичними партіями, президент Джорджо Наполітано призначив прем'єром економіста 68-річного Маріо Монті. Він сформує новий уряд.

Зараз ви читаєте новину «Берлусконі пішов у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути