середа, 03 вересня 2008 16:28

Бедумська вежа хилиться до землі сильніше за Пізанську

Вежа в італійському місті Піза втратила титул найбільш похиленої до землі. Відтепер це звання належить башті церкви XII ст. в голландському Бедумі. Висота Пізанської вежі 55,86 м. Вона відхиляється від вісі на 4 м. Її голландський конкурент має 35,7 м і хилиться на 2 м.

— Якби будівлі були однакової висоти, то Бедумська башта відійшла б від своєї вісі на шість сантиметрів далі, — пояснює голландський архітектор Якоб Ван Дайк.

Попри втрату титулу Пізанська вежа залишається популярнішою за Бедумську. Щороку італійську пам"ятку відвідують понад мільйон туристів. Зменшені копії Пізанської башти будують у всьому світі. Найвідоміша знаходиться в американському Нілі, місті-побратимі Пізи. Нільський аналог удвічі менший за італійський оригінал і виконує функції водонапірної вежі.

Окрім Пізи та Бедума, існує багато міст, які можуть похизуватися нахиленими баштами. Вежа в малайзійському Телук Інтан почала хилитися до землі за чотири роки після зведення наприкінці XIX ст. Вона була годинником, водонапірною баштою, маяком. Тепер це історична пам"ятка.

Багато подібних веж у Китаї. Найвідоміша — у храмі Юнян у місті Сучжоу. Будівля має 47 м висоти. Її звели 960 року н. е. За тисячу років вона почала нахилятися. Тепер відхилення становить 2,32 м.

Зараз ви читаєте новину «Бедумська вежа хилиться до землі сильніше за Пізанську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути