Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 18:42

Авторка "Гаррі Поттера" довела фаната до сліз

Автор: фото: REUTERS/Joshua Lott
  Джоан Роулінг (праворуч) залишає засідання суду в Нью-Йорку. Письменниця судитиметься з видавництвом, яке планувало видати енциклопедію до романів про Гаррі Поттера. Її уклав шкільний бібліотекар Стів Вандер Арк
Джоан Роулінг (праворуч) залишає засідання суду в Нью-Йорку. Письменниця судитиметься з видавництвом, яке планувало видати енциклопедію до романів про Гаррі Поттера. Її уклав шкільний бібліотекар Стів Вандер Арк

42-річна Джоан Роулінґ, авторка книг про Гаррі Поттера, подала до суду на американське видавництво, що планувало випустити друком енциклопедію до її романів. Британська письменниця звинуватила автора книжки, американця 50-річного Стіва Вандер Арка, в плагіаті та шахрайстві.

На суді, що почався в Нью-Йорку минулого тижня, шкільний бібліотекар Вандер Арк розплакався. Каже, йому боляче чути звинувачення від письменниці, талантом якої він захоплюється майже 10 років.

Американець прочитав усі частини "Гаррі Поттера" і вирішив розробити путівник книгою. Кілька років в Інтернеті діє його сайт. Чоловік створив його із дозволу письменниці. На ньому можна знайти імена героїв, магічні закляття, різновиди казкових чудовиськ. Арк планував створити свою енциклопедію на основі цього сайту.

Однак Роулінґ та її партнери з американської кінокомпанії "Ворнер Бразерз", які екранізували "Гаррі Поттера", звинуватили видавництво в грабежі.

— Цілі шматки моїх текстів використали без дозволу, — заявила письменниця на суді. — Містер Арк просто вкрав мою книгу. Його робота брудна і ледача. Вона забиратиме гроші від продажу справжнього "Гаррі Поттера".

Джоан Роулінґ заявила, що планувала випустити енциклопедію "Поттера" з авторськими коментарями. Але якщо у світ першою вийде робота Арка, її енциклопедію не купуватимуть. Роулінґ поскаржилася, що через судову справу не може писати далі.

У світі продано майже 400 млн екземплярів "Гаррі Поттера". Завдяки своїм книгам Джоан Роулінґ стала однією з найбагатших людей світу. Її статки оцінюють в $1 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Авторка "Гаррі Поттера" довела фаната до сліз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути