вівторок, 06 березня 2012 11:57

"Яструби" у кремлівській команді хочуть жорсткішого політичного тиску на Україну

Автор: фото: Павло Паламарчук
  Дві жінки чаюють у неділю, 4 березня, на території російського консульства у Львові. Ідея пригощати виборців чаєм із бубликами належить консулу. Він привіз із Росії тульський самовар на дровах. На львівській дільниці проголосували 685 осіб. 449 — за Володимира Путіна. На другому місці Михайло Прохоров, 132 голоси
Дві жінки чаюють у неділю, 4 березня, на території російського консульства у Львові. Ідея пригощати виборців чаєм із бубликами належить консулу. Він привіз із Росії тульський самовар на дровах. На львівській дільниці проголосували 685 осіб. 449 — за Володимира Путіна. На другому місці Михайло Прохоров, 132 голоси

Прем'єр-міністр Володимир Путін на президентських виборах у Росії набрав голосів навіть більше, ніж очікував його виборчий штаб, зазначає міжнародний оглядач із Москви Леонід Млечин, 54 роки.

— Фальсифікації були. Але не за наказом згори, а як результат адміністративної старанності, — каже Леонід Млечин. — Кожен чиновник на своєму місці розуміє, що мусить відзначитися, бо його діяльність оцінюватимуть за відсотком голосів за провладного кандидата. Заради цього він іде на все.

Як оцінювати результати інших кандидатів — Зюганова, Прохорова, Жириновського, Миронова?

— Вони прогнозовані, окрім пристойного відсотка голосів у Прохорова. Це показує, що люди знудьгувалися за новими обличчями в політиці. Їх у Росії немає — політичне поле убоге. Недавно іноземні політологи попросили Путіна назвати молодих політиків. Він назвав лише Дмитра Медведєва. Який же він молодий, коли займає посаду президента? А Прохоров — перший справді молодий політик, який, перебуваючи всього кілька місяців у реальній політиці, набрав стільки голосів.

Чому не вийшло реальної боротьби за президентське крісло?

— Бо політичного життя практично немає. Люди повинні проявлятися знизу — на міському, районному рівнях. Там має відбуватися зіткнення різних інтересів, діяльність партійних осередків. У нас це відсутнє, тому не виходить боротьби. Чимало людей живуть у тяжких умовах. У невеликих містечках, селищах і селах у них звужені обрії — їм не до політичної боротьби. Завжди голосують за начальство, бо повністю від нього залежать.

Від людей із команди Путіна часто звучало гасло "оранжева чума не пройде". Хто ця чума — Зюганов, Прохоров, Жириновський?

— Наприкінці минулого року в команді Путіна — Медведєва був короткий період відчаю — після парламентських виборів їм здалося, що можуть утратити владу. Тому протягом усієї передвиборної кампанії лунав мотив ворога. Мовляв, хто голосує за нас, той справжній громадянин, бо ми за Росію. А хто проти — ворог. Радянських людей так виховували десятиліттями, тому таке гасло лягло в надійний ґрунт. Сумно, бо воно зміцнює відчуття життя в облозі. А що ти доладного в облозі зробиш?

 

Чим відрізнятиметься на посаді президента новий Путін від попереднього?

— У Путіна може виникнути деяке озлоблення. На нього не кращим чином вплинуть ці виборчі перегони: його засвистували, десятки тисяч людей виходили на протестні мітинги. Путін не був до цього готовим. Вождь у замкнутій системі вважає, що його завжди люблять.

В усьому іншому Путін залишатиметься таким же.

У Путіна є свіжі ідеї щодо розвитку країни?

— Він при владі 12 років. Вважає, що все робить правильно, а країна під його керівництвом досягає успіхів. Міняти щось радикально для Путіна означало б зробити помилку.

Які реформи потрібні Росії?

— Це найскладніше питання. Усі розуміють, що потрібне докорінне перетворення всіх інститутів життя. Але не знають, як створити умови в країні, за яких люди почувалися б самостійними, мали б можливості втілювати свої ідеї і не боялися б влади.

Як перемога Путіна позначиться на Україні?

— "Яструби" у кремлівській команді хочуть жорсткішого політичного тиску на Україну. "Голуби" ж радять звертати більше увагу на розвиток економічних відносин. Тому картина стосунків двох країн буде заплутаною, желеподібною.

Чи реалізує Путін свої геополітичні проекти — Митний та Євразійський союзи?

— Без сумніву. Він бачить себе відтворювачем усього, що зруйнували до нього.

100

тисяч громадян Росії перебувають на консульському обліку в Україні. Участь у виборах взяли 25 299 росіян, які живуть і працюють тут.

31

бюлетень був зіпсований на виборчій дільниці у Київському консульському окрузі. Один бюлетень виборець забрав із собою. Проголосували 2971 людина. Із них 1604 віддали свої голоси за Путіна, 608 — Михайлу Прохорову.

Зараз ви читаєте новину «"Яструби" у кремлівській команді хочуть жорсткішого політичного тиску на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути