пʼятниця, 27 квітня 2018 07:50

Вірмени вимагають повної зміни влади

25 квітня на заклик одного з лідерів опозиції Вірменії 42-річного Нікола Пашиняна на вулиці столиці Єревана вийшли понад 10 тис. людей. Вимагають, щоб Республіканська партія відмовилася керувати країною.

Вуличні акції тривають у Вірменії з 13 квітня. Люди протестують проти обрання на пост прем'єра 63-річного Сержа Сарґсяна. Він 10 років був президентом. 2015-го провів конституційну реформу. За нею, більшість владних повноважень перейшла до уряду та прем'єра. Після президентства Сарґсян обіцяв залишити політику. Однак 17 квітня парламент обрав його главою кабінету міністрів.

Мітингувальники заблокували ключові дороги й державні установи. 20 квітня Нікол Пашинян оголосив чотири вимоги до влади: відставка Сарґсяна, обрання на посаду прем'єр-міністра представника від народу, формування тимчасового уряду, ухвалення парламентом програми нового кабміну або дострокові парламентські вибори.

23 квітня Сарґсян подав у відставку. Люди не припинили протести, бо влада виконала лише одну вимогу.

— У Вірменії склалася ситуація, яка не вирішиться лише відставкою Сарґсяна. Якщо від влади не піде Республіканська партія, руху вперед не буде. Ми боремося за зміну всієї системи, — говорить Едмон Марукян, соратник Пашиняна.

Якщо політики не досягнуть компромісу, у країні відбудуться дострокові парламентські вибори. Попередні пройшли торік у квітні.

Деякі російські політики привітали перемогу опозиції Вірменії.

"Вірменський народ дотиснув ситуацію! Ніхто не хоче терпіти одну й ту ж людину при владі десятиліттями. Влада і партії повинні змінюватися", — написав у соцмережі заступник голови Держдуми РФ 45-річний Ігор Лебедєв, син лідера Ліберально-демократичної партії Володимира Жириновського.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що не бачить подібності між протестами у Вірменії та Революцією гідності в Україні.

Відставку Сарґсяна називають ударом по режиму Володимира Путіна.

"Погрузлий у цинізмі росій­ський правитель і його кліка нездатні визнати, що спонтанні по­літичні повстання можуть виник­нути за бажанням суспільства. Він заявляв, що ЦРУ та інші західні спецслужби скинули промос­ковські уряди в Україні й Грузії. У мітингах проти пере­садки його з крісла прем'єра в президентське 2012 року звинуватив особисто Гіларі Клінтон (тоді буда держсекретарем США. — ГПУ)", — пише американська газета "Вашингтон пост".

Деякі експерти вважають, що відставка для Сарґсяна — ще не поразка.

— Він програв лише перший раунд боротьби. Має найбільшу фракцію в парламенті: 58 із 105 депутатів, — пояснює український політолог Олександр Радчук. — Цей його крок дозволив мітингувальникам випустити пару.

У вірменському місті Гюмрі є російська військова база. Кремль може використати події для дестабілізації ситуації в країні.

— Навіть якщо Вірменія матиме нову владу, не варто очікувати повного розвороту від Росії. Єреван спирається на Москву в протистоянні з Азербайджаном (наприкінці 1980-х в азербайджанському регіоні Нагірний Карабах між вірменським населенням та владою виник конфлікт через сепаратистські настрої вірмен. Найгостріше збройне протистояння було в 1991–1994 роках. Згодом конфлікт був заморожений. Під час мітингів у квітні 2017-го знову були порушення режиму припинення вогню. — ГПУ), — каже Володимир Горбач, 48 років, політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва. — Зміна влади відкриє можливість для вірменської діаспори впливати на політику своєї країни. Вона стане більш збалансованою.

— Багато вірмен готові протестувати проти корупції та інших зловживань владної верхівки. Але мало хто вимагає євроінтеграції. Країна — між ворожими Азербайджаном і Туреччиною та стабільними Грузією й Іраном. Їй доведеться маневрувати, — говорить журналіст Юрі Вендик.

Зараз ви читаєте новину «Вірмени вимагають повної зміни влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути