понеділок, 26 лютого 2007 16:43

Вірменам дозволили подвійне громадянство

Зараз у Вірменії проживає близько 3 млн осіб. За кордоном вірменів понад 8 млн. Вони мають одну з найбільших діаспор у світі. Щоб заохотити людей повертатися на батьківщину, парламент дозволив їм мати подвійне громадянство.

Достатньо мати за 18 років, знати мову й основні закони, щоб його отримати.  Громадянство надаватимуть також тим, хто одружився з вірменином.

Прийняті поправки стосуються одразу кількох законів: "Про громадянство", "Про військову службу", а також карного, адміністративного і виборчого кодексу країни. Наприклад, особи, які служили в іноземній армії 12 місяців, звільняються від служби у збройних силах на батьківщині.

Вірмени з подвійним громадянством зможуть голосувати і навіть обиратися у місцеві законодавчі органи. Проте вони не зможуть балотуватися в президенти і депутати Народних Зборів — парламенту країни.

— У нас на батьківщині живе в три рази менше людей, аніж за кордоном. Нас усіх хвилює доля нашого дому, і ми хотіли б брати активнішу участь у вирішенні його справ, —  каже віце-президент "Союзу вірмен Росії" Карен Галустян.

Закон про подвійне громадянство запропонувала панівна республіканська партія. Вона  ухвалила його у другому читанні. Опозиція голосування проігнорувала. Подейкують, що це передвиборчий популізм.

За словами того ж Галустяна, білет із Росії до Вірменії в один кінець коштує $400. Отже, жоден із членів діаспори не поїде на батьківщину голосувати. Тим паче, не повернеться туди назавжди, бо рівень життя в країні доволі низький.

Найбільше вірменів приживає в Росії, Франції, США та Ірані. Масова міграція за кордон почалася після Першої світової війни. Тоді Вірменія постраждала від турецького геноциду. Напруженість у відносинах двох країн зберігається й досі.

Зараз ви читаєте новину «Вірменам дозволили подвійне громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути