середа, 08 квітня 2009 17:12

Аппа очистить Еверест від екскрементів

48-річний Аппа належить до народності шерпа, яка живе у передгір"ях непальських Гімалаїв. Шерпа витривалі й досконально знають місцевість. Вони працюють провідниками для альпіністів, які вирішили піднятися на найвищу точку землі Еверест.

Аппа підкорював пік 18 разів — найбільше за всіх на планеті. Нині планує піднятися ще раз. Хоче разом із товаришами прибрати на "вершині світу", як називають цю гору.

— Зазвичай альпіністи забирають сміття із собою. Ніхто не хоче кидати його в найпрекраснішому місці на Землі, — каже Аппа. — Однак туристи залишають по собі власні екскременти. Так вони ображають бога гори. До того ж це псує воду, яку протягом тисяч років п"ють шерпа.

Аппа вперше піднявся на Еверест 1989 року. Змалку підкорював нижчі вершини. Стверджує, що знає найвищі гори на планеті як свої п"ять пальців. Чоловік може долати круті підйоми протягом доби майже без відпочинку. Товариші по експедиціях говорять, що він має "третю легеню".

Першим 1953 року на Еверест піднявся шерпа Тенценг Норгей. Він супроводжував новозеландця Едмунда Гілларі. Відтоді на вершині побували близько 900 людей. Зо 200 загинули під лавинами, від холоду та диких звірів. Підкорення Евересту триває близько двох місяців. Альпініст за час походу худне в середньому на 10–12 кг.

Зараз ви читаєте новину «Аппа очистить Еверест від екскрементів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути