Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 06:30

"Я відмовляюся думати, що мій син може спати під одним дахом із моїми найзлішими ворогами"

Автор: www.INTERFAX.COM.UA
  Фідель Кастро Діаз-­Баларт працював віце-президентом Кубинської академії наук
Фідель Кастро Діаз-­Баларт працював віце-президентом Кубинської академії наук

Старший син покійного керівника Куби Фіделя Кастро 68-річний Фідель Кастро ­Діаз-Баларт наклав на себе руки вранці у четвер, 1 лютого. Кажуть, страждав на депресію, лікувався від неї тривалий час.

Був єдиним сином Кастро, якого впізнавала публіка. Всього у команданте їх було від семи до 11, за різними версіями. Через схожість із батьком його звали Фіделіто — маленький Фідель.

На момент смерті був радником із наукових питань держради і віце-президентом Кубинської академії наук. Написав 11 книжок і понад 150 наукових статей про ядерну фізику, технології енергетики, інновації та управління знаннями.

Протягом кількох місяців лікувався від глибокої депресії — спочатку в госпіталі, потім удома під наглядом медиків.

Народився 1949-го від першого шлюбу Кастро з Міртою Діаз-Баларт. Родина матері мала зв'язки з урядом Фульхенсіо Батісти (президент Куби 1940–1944 років, 1952-го здійснив військовий переворот і став диктатором. Спирався на підтримку американських олігархів і мафію — ГПУ). Проти нього команданте вів збройну боротьбу. Невдовзі після народження сина Фідель розлучився з Міртою. Наказав відвезти Фіделіто до США.

"Я відмовляюся навіть думати, що мій син може спати під одним дахом із моїми найзлішими ворогами, і що його в щічки будуть цілувати ті жахливі Юди", — заявив.

Коли Фіделіто було 7 років, Кастро переховувався в Мексиці й попросив привезти сина на два тижні, аби побачитися. Повертати матері відмовився. Пізніше хлопчика викрали під час прогулянки троє озброєних людей і відвезли до Мірти.

1959 року Кастро повалив режим Батісти. Фіделіто був поруч із батьком, коли той увійшов до кубинської столиці Гавани. Разом із родиною та соратниками захопив готель "Гавана Гілтон" і дав прес-конференцію.

20-річний Фіделіто навчався в СРСР. Жив та пуб­лікував наукові роботи під псевдонімом Хосе Рауль. Одружився з росіянкою.

У 1980-х керував будівництвом атомної електростанції Хурагуа на Кубі. Вона мала забезпечити острів електроенергією. Проект фінансувала Москва. Після розпаду Радянського Союзу гроші на завершення будівництва перестали надходити і його закрили. Кастро-старший публічно звинуватив у всьому сина. Це стало однією з причин депресії.

Зараз ви читаєте новину «"Я відмовляюся думати, що мій син може спати під одним дахом із моїми найзлішими ворогами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути