Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2011 08:29

У Росії немає гравців, які могли би путінську систему замінити на щось ефективніше
5

Панорама мітингу на Болотній площі в Москві. Там у суботу зібралися близько 50 тисяч людей. Зйомка зроблена з повітря за допомогою невеликого пристрою-гелікоптера з камерою
Фото: фото з сайта www.livejournal.com
Протестувальник у масці вівці з плакатом зображує виборця, який вірить в офіційні результати парламентських виборів
Гасло, написане від руки на картоні. Більшість плакатів і транспарантів, які принесли на Болотну площу учасники мітингу, були саморобними
Жінка тримає роздрукований на принтері постер під час акції ”За чесні вибори” на Болотній площі в центрі Москви 10 грудня
Учасник акції в Краснодарі тримає плакат. Там на центральні вулиці вийшли більш  як дві тисячі людей

Близько 50 тис. росіян вийшли в суботу на Болотну площу в центрі Москви. Там пройшов найбільший за останні 12 років мітинг. Люди вимагали скасувати результати парламентських виборів і провести нові — чесні.

Кілька тисяч людей спершу збираються на пл. Революції. Поліцейські утворюють живий 2-кілометровий коридор, яким колони мітингувальників ідуть на Болотну. Збираються на набережній та кількох мостах. Тримають прапори і плакати, більшість написані від руки. Через поручень Лужкова моста вішають транспаранти: "Жулики и воры, верните выборы!" та "Депутаты, мы вас не выбирали!". Дехто несе букети помаранчевих квітів, надувні кульки.

— Ми йдемо до Болотної площі справжнісіньким масовим маршем, по проїжджій частині. Ще тиждень тому таку ходу важко було уявити. Ми з червоними і чорними прапорами напроти Адміністрації президента, скандуємо гасла. У москвичів з'явилась іскра в очах, — каже Ілля Будрайскіс, активіст Російського соціалістичного руху.

Правоохоронці побоюються, що міст може обвалитися під величезною кількістю людей. Підводять до нього рятувальні човни. Cпоруда витримує.

— Подруга не хотіла йти на Болотну, боялася, що приженуть ментів, — розповідає Олена Рубіна, 37 років. — Але в останній момент вирішили йти. У неї брат — журналіст, його тричі "гребли", щоб зайвого не патякав. Нирки відбили. Юля була 2004-го в Києві. Каже, зараз у нас атмосфера вашого Майдану. Люди згуртовані. Так дістало, що не бояться нічого. Ми стали поруч із компанією чоловіків, які працюють програмістами. Один спеціально приїхав із Німеччини. Вони нас прикривали, коли менти трохи тіснили.

— Люди зібралися дуже різні. Якийсь лікар розповів, що їх примусово возять на Манежну, підтримувати ЄдРо. Дівчина з університету розказувала те саме. Потім почався флеш-моб — дзвонили знайомим в інші міста й голосно кричали, скільки там зібралося: "Єкатеринбург — п'ять тисяч!", "Челябінськ — чотири тисячі!". Якась бабуся частувала всіх чаєм із величезного термоса та пиріжками з капустою. Казала: "Не знаю, чи буде краще, мені вмерти можна і так, але маю трьох онуків!" — розповідає Олена Рубіна.

Люди на площі слухають промовців, час від часу хором скандують "Это — не выборы!", "Чурова — в отставку!", "Путин — вор!"

— Наступного року ми усунемо угруповання Путіна від влади. Ми знаємо, як це зробити, — каже лідер партії "Яблуко" 59-річний Григорій Явлінський. — Законно й конституційно переможемо.

— Я до Москви вилетів 9 грудня, — розказує нардеп-"нунсівець" 40-річний Андрій Парубій. — Виступити на Болотній площі мене запросив представник опозиції Борис Нємцов. Але мені це не вдалося. До площі йшли з українським прапором. Нас зупинили міліціонери. Один пояснив: "Користуватися символікою можна лише на площі, відведеній для мітингу". Нам таки дозволили пройти з прапором, але втратили півгодини. На свій виступ спізнився. З організаторами не міг зідзвонитися, бо на площі не працював ні інтернет, ні телефон.

Люди тримали транспаранти з написами "Путин — уходи". Протестувальники були різні: від представників комуністичної партії до радикалів. Усі сходилися в одному: вибори були сфальсифіковані, Володимир Путін не має брати участі в наступних виборах президента.

Після виступів із динаміків лунає музика. Зокрема пісня української помаранчевої революції "На Майдані". Як і було заявлено, мітинг закінчується о 18.00. Учасники розходяться під пісню Віктора Цоя "Перемен". Організатори закликали всіх прийти на черговий мітинг 24 грудня.

— Я 20 років не бачив такої Москви. Думав, що вже й не побачу, — каже письменник 55-річний Борис Акунін.

Мітинги відбулися й у інших російських містах. Найчисленніший — у Санкт-Петербурзі. На нього вийшли близько 10 тис. людей.

Російський президент Дмитро Медведєв відреагував на акцію на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук".

"Люди мають право висловлювати свою позицію, що вони вчора і зробили, — написав він. — Добре, що все пройшло в рамках закону. Я не згоден ні з гаслами, ні із заявами, що прозвучали. Однак я дав доручення перевірити всі повідомлення з виборчих дільниць щодо дотримання законодавства про вибори". Запис зібрав понад 4 тис. відгуків, переважно обурених, іноді нецензурних.

 

Путінська система всередині трухлява

— Події в Москві після парламентських виборів — найважливіші на всьому європейському просторі, — каже письменниця Оксана Забужко, 51 рік. — Це — свідчення серйозних структурних змін. Маю на увазі кінець путінської системи. Із самого початку було видно, що вона непродуктивна й паразитична, всередині трухлява. А зараз нагадує щура, загнаного в кут.

Зміни ітимуть дуже швидко й дуже рясно. Якими вони будуть, невідомо. Це був дебют російського громадянського суспільства. Дебют за аналогією з українським Майданом. Та сама ситуація, та ж модель. І головна дійова особа та сама — фальсифікації на виборах.

На жаль, у Росії немає гравців, які могли би путінську систему замінити на щось ефективніше.

 

Зараз ви читаєте новину «У Росії немає гравців, які могли би путінську систему замінити на щось ефективніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути