середа, 04 липня 2012 00:30

20 видів катувань виявили у Сирії

Спостерігачі міжнародної правозахисної організації "Х'юмен Райтс Вотч" налічили у Сирії 27 тюрем, де поліцейські та військові катують людей. Опитавши понад 200 осіб, які пройшли через ці в'язниці, правозахисники склали список 20 основних способів тортур, що їх застосовують у країні. Вони вимагають від ООН негайно запровадити санкції стосовно Сирії й порушити справи щодо тих, хто дав наказ мучити людей, у Міжнародному кримінальному суді.

Центри тортур діють із березня 2011-го, відколи президент Башар аль-Асад намагається придушити повстання проти свого уряду. Затриманих, зокрема, б'ють кийками і кабелями, випалюють шкіру кислотою, виривають нігті, ґвалтують.

— Мені чавили пальці плоскогубцями. Заганяли степлером скоби у долоні, груди і вуха. Вийняти їх можна було лише після зізнання. Особливо боліли вуха, — розповідає 31-річний в'язень тюрми в місті Ідліб. — Вони під'єднали два дроти від акумулятора автівки мені до геніталій і двічі пускали струм. Я думав, що вже ніколи не побачу родину. Це тривало три дні.

У доповіді правозахисники стверджують, що у таких центрах тортур у Сирії утримують десятки тисяч людей. Те, що методи катувань загалом подібні, свідчить, що вони є цілеспрямованою політикою уряду.

— Масштаби цієї мережі жахають, — говорить Оле Солванг із "Х'юмен Райтс Вотч". — Не можна захищати тих, хто відповідає за це.

Росія та Китай у Раді безпеки ООН двічі блокували прийняття санкцій проти Сирії. Тим часом за 16 місяців боротьби повстанців з урядом у країні загинули понад 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «20 видів катувань виявили у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути