четвер, 04 березня 2021 06:15

18 людей розстріляли на акції протесту

Поліція стріляла в демонстрантів у М'янмі у неділю, 28 лютого. Щонайменше 18 учасників акцій загинули. Люди протестують проти військових, які захопили владу в країні 1 лютого.

— Ніхто не чекав, що на­кажуть стріляти, — каже журналіст Хассан Мауї. — Досі поліцейські використовували гумові кулі, кидали димові та сльозогінні гранати. Розстріл став шоком. Серед убитих є жінки. Хунта це не коментує. Були кілька заяв, що на шляху до порядку не зупиняться ні перед чим. Тобто смерті ще будуть.

Масові протести в М'янмі тривають із початку лютого. Тоді військові зірвали першу сесію нового парламенту. Фактичну лідерку країни Аун Су Чжі і президента Він М'їн тримають під домашнім арештом.

Військові запровадили надзвичайний стан на рік і комендантську годину з 20:00 до 4:00 у великих містах. Обіцяють провести парламентські вибори і кажуть, що результати попереднього голосування — сфальсифіковані. На них перемогла "Національна ліга за демократію" Аун Су Чжі. Проте доказів фальсифікацій не надають і не називають дату нових виборів.

Військова хунта керувала М'ян­мою з 1962-го по 2011 роки. 1988-го під час протестів загинули 3 тис. людей. 2011-го під міжнародним тиском військові ініціювали поступовий перехід до демократії, але залишили за собою чверть місць у парламенті та контроль над силовими відомствами. На всіх виборах після цього перемагала "Національна ліга за демократію".

Зараз ви читаєте новину «18 людей розстріляли на акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути