субота, 05 березня 2022 19:45

Журналісти почали викривати майно в Європі "улюбленців Путіна"

Журналісти почали викривати майно в Європі "улюбленців Путіна"
На олігарха не наклали санкції ЄС та США. Фото: "ТАСС"

Журналіст "Схем" Максим Савчук спільно із проєктом Scanner Project знайшов три вілли у російського олігарха Володимира Євтушенкова у Франції під Ніццою.

Євтушенков поки не потрапив у список осіб, щодо яких ЄС та США з початком повномасштабного наступу Росії на Україну запровадили санкції, йдеться у розслідуванні "Схем".

Попри це, він перебуває у так званому "списку Кремля" — переліку бізнесменів, наближених до президента РФ Володимира Путіна, опублікований Мінфіном США.

Євтушенков – один з найбагатших людей Росії. Він голова ради директорів і власник 64% акцій АФК "Система". Ця російська корпорація володіє концерном "РТІ Системи", що входить до сотні найбільших оборонних компаній світу, розробляючи для російського озброєння системи управління та зв'язку, радіотехнічне обладнання.

Наприклад, концерн "РТІ Системи" Євтушенкова виробляє і постачає Міноборони РФ стаціонарні радіолокаційні станції "Воронеж", які призначені для виявлення та супроводження балістичних і крилатих ракет та інших аеродинамічних об'єктів.

Також Міноборони РФ саме за допомогою "РТІ системи" розгорнуло цілу систему радіолокаційних станцій "Контейнер" вздовж російських кордонів, які здатні виявляти повітряні цілі на великій дальності.

Також у власності корпорації Євтушенкова одна з найбільших мереж мобільного зв'язку Росії – компанія "МТС".

Олігарх посів 41-е місце у рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії 2021 року за версією російського Forbes зі статком $3,4 млрд.

Видання "НВ"​ повідомляло, що саме Євтушенков міг бути одним із посередників, який зводив Віктора Януковича після втечі в Росію із тими, хто був зацікавлений у початку бойових дій на Донбасі у 2014 році.

Журналісти "Схем" та Scanner Project отримали документи, відповідно до яких Володимир Євтушенков разом із членами своєї родини – Тетяною і Наталією Євтушенко – є власниками французької компанії SCI Petr.

У звіті SCI Petr йдеться, що ця компанія володіє нерухомістю – віллою під назвою Willa Waikiki.

Її адреса – Saint Jean Cap Ferrat 40 avenue du Général de Gaulle. Від вілли до моря – 500 метрів, дві хвилини їзди на авто.

Поруч – на паралельній вулиці, північніше, за адресою Saint-Jean-Cap-Ferrat, 26 Bd du Plan des Abeilles розташована ще одна вілла родини Євтушенкових з назвою Villa Nouadibou.

Де-юре це власність французької компанії SCI Kristine, якою Євтушенков володіє разом із дружиною Наталією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна збирається націоналізувати російський бізнес: що може перейти державі

Третя вілла, яку знайшов журналіст "Схем" у родини олігарха – теж по сусідству. Її адреса – Saint-Jean-Cap-Ferrat, 19 Av. du Plan des Abeilles. Може скластися враження, що Євтушенков просто вирішив поступово скуповувати вілли на мисі Сен-Жан-Кап-Ферри.

Вартість третьої вілли, на відміну від попередніх, у документах вказана. Вона складає 7 мільйонів євро.

Вілла є власністю французької компанії родини Євтушенкових під назвою SCI Umbto.

"Схеми" повідомляли, що Володимир Євтушенков поки що має можливість безперешкодно літати до країн Європи. Літак Boeing 737-7FY(BBJ) із бортовим номером P4-AFK, яким користується Євтушенков, зареєстрований в Арубі. 28 лютого цей Boeing повернувся із Дубаїв у Москву.

Уряд Італії наклав арешт на маєтки російських бізнесмена Алішера Усманова та телеведучого-пропагандиста Володимира Соловйова. Вони потрапили під санкції ЄС через війну РФ проти України.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти почали викривати майно в Європі "улюбленців Путіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути