Ексклюзиви
пʼятниця, 20 листопада 2020 15:48

Знайшли вид тварин, зниклих понад 100 років тому

Знайшли вид тварин, зниклих понад 100 років тому
Хамелеон Воельцкова / Global Wildlife Conservation

Вчені знайшли вид хамелеонів, який востаннє бачили на Мадагаскарі 100 років тому.

Дослідники з Мадагаскару і Німеччини повідомили, що виявили живих хамелеонів Воельцкова під час експедиції на північний захід африканської острівної держави. Про це пише The Times of India.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Живуть на 2 країни": дикі коні поступово заселяють Чорнобиль

У звіті, опублікованому в журналі Salamandra, група вчених, очолювана науковцями з Bavarian Natural History Collections ZSM, повідомила, що генетичний аналіз показав, що цей вид тісно пов'язаний з хамелеоном Лаборду. Дослідники вважають, що обидва види рептилій живуть лише в сезон дощів. Вилуплюються з яєць, швидко ростуть, борються з суперниками за ареал проживання, спаровуються, а потім вмирають через кілька місяців.

Хамелеона Воельцкова вперше описали 1893 року. Він не зустрічався вченим з 1913-го, завдяки чому увійшов до списку 25 найбільш розшукуваних видів, за версією Global Wildlife Conservation, GWC. Це список тварин і рослин, втрачених для науки протягом десятиліть. Деякі з них вимерли. GWC відправляє на пошуки втрачених видів дослідників. Експедиція на Мадагаскар належить до них.

"Хамелеон Воельцкова доповнює красу планети і нагадує, що навіть, коли все здається втраченим, масштабна пригода може відродити надію для видів, яких не бачили з тих пір, як Вудро Вільсон був президентом. Тепер нам слід багато чого довідатися про цю незвичайну рептилію. Зокрема, як врятувати її від вимирання", - заявив президент GWC Дон Черч.

Вчені виявили невелику, але повністю здорову популяцію хамелеонів: 3 самців і 15 самок. Цей вид, як і хамелеон Лаборду, живе лише 4-5 місяців. Таке коротке життя відкриває для дослідників невелике вікно можливостей для пошуку дорослих особин.

Це 6-й вид із 25 найбільш розшукуваних, і заново відкритих за останні роки. До інших належать саламандра Джексона, тропічна хижа рослина з острова Борнео Nepenthes mollis, гігантські бджоли Megachile pluto, землерийка Elephantulus revoili, а також найменша копитна тварина у світі - в'єтнамська миша-олень Tragulus versicolor.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли вид тварин, зниклих понад 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути