вівторок, 19 грудня 2017 16:44

Західні журналісти спрогнозували, чим закінчиться політика Путіна

Західні журналісти спрогнозували, чим закінчиться політика Путіна
Російська військова техніка на вул. Тверській під час репетиції параду до Дня Перемоги. Фото: Сергій Карпухін/Reuters

Путінська Росія одноосібно проводить "гонку озброєнь", продовжуючи політичні традиції СРСР. Це може призвести до конфронтації із Заходом і до нової війни.

Чим довше президент РФ Володимир Путін намагається утримати свій рейтинг, нагнітаючи атмосферу вічної війни, тим небезпечнішим він стає, вважає Newsweek.

Путін в кінці листопада наказав поставити економіку Росії на "військові рейки". По російському телебаченню постійно розповідають про те, що країну оточили вороги та про небувалі перемоги російської армії в Сирії.

Це дивно, зважаючи, що фактична участь російської армії у військових кампаніях – мізерна, вважають журналісти. В Сирії знаходиться 4 751 російських військовий. На Донбасі кількасот "зелених чоловічків" без знаків розрізнення "засвітилися" останнім часом під час путчу у Луганську.

Путін свідомо нагнітає атмосферу в країні, вважають експерти. Робить це з єдиною метою – утримати Росію під контролем. Для цього використовує образ уявного ворога. Це єдиний спосіб утримати владу після того, як санкції вдарили по бюджету після анексії Криму у 2014 році.

"У Путіна нема грошей, які можна було б запропонувати численному населенню, - пише колумніст "Новой Газеты" Павло Фельгенгауер. – Він проведе виборчу кампанію на основі питань національної безпеки, зображуючи Росію країною під загрозою, під атакою".

"Росія зайняла дивну позицію однобічної гонки озброєнь, - вважає неназваний британський дипломат, котрий певний час працював в Росії. – Кожна гонка озброєнь закінчувалася війною."

"Радянська економіка і соціалістична система готувалися до тотальної війни. Це зробило економіку абсолютно неконкурентноздатною, - пише Фельгенгауер. – Якщо Путін справді збирається почати таку мобілізацію, на Росію чекає таке ж банкрутство, яке чекало на СРСР". Вважає, що випускати на цигарковому заводі патрони в умовах нинішньої економіки - абсурдно.

У політиці Кремля є більш загрозливі пункти. Путінська Росія переконана, що війна неминуча, вважають журналісти. Доводять: у плані російського Міністерства оборони 2013 року передбачалося, що РФ візьме участь у кількох конфліктах протягом наступних 10 років.

"Російські очільники говорять з позиції не "якщо", а "коли" відбудеться конфлікт. Вони уже на стежці війни і будуть там ще довго", - вважає Ендрю Монаган, викладач Оксфорду та Коледжу оборони НАТО в Римі.

Участь Росії у сирійському конфлікті – не що інше, як спроба розширити свою присутність на Середземному морі. Завдяки цьому кремлівські війська розширили свою присутність на крихітній військовій базі у сирійському Тартусі, а літаки із авіабази у Хмеймімі можу контролювати усе південно-східне Середземномор'я.

Військові видатки Росії у 2017 становили $65 млрд. Хоча це 3,3% ВВП РФ, це майже в 9,5 раза менше, ніж військовий бюджет США.

Росія обійшлася малою кров'ю і малими витратами, але отримала величезний дипломатичний капітал, вважає Фельгенгауер. Москва уклала угоду з Каїром на $3,5 млрд про продаж реактивних літаків і з Анкарою на $2 млрд про продаж ракет. За $3 млрд продали ракети союзникам США Саудівській Аравії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська космічна програма опинилася на грані колапсу – Independent

Росія розгорнула більше військових потужностей в себе вдома та за кордоном, ніж було при СРСР. З такої позиції конфронтація із Заходом здається цілком ймовірною. В кінці листопада російські війська ледь не збили американський літак Poseidon, коли той наблизився до Криму. Журналісти нагадують – лише Росія та 7 інших країн вважають Крим частиною РФ.

Небезпечну гру почав Кремль і в Азії. Він заручився підтримкою Сирії та Ірану. Це може поставити його в конфронтацію до Саудівської Аравії, котру підтримують США. Інший можливий варіант війни – за участі Північної Кореї.

Захід налаштований на продовження і введення нових санкцій через агресивну політику Росії. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав Михайло Пашков, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

Зараз ви читаєте новину «Західні журналісти спрогнозували, чим закінчиться політика Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути