субота, 22 лютого 2020 11:51

Заарештували найрозшукуванішого наркобарона

Заарештували найрозшукуванішого наркобарона
Ель Чапо відбуває покарання у США ФОТО: ABC News

Наркобарона Хоакіна Гусмана Лоеру на прізвисько Ель Чапо, "Коротун", заарештували 22 лютого 2014-го. Його називали найрозшукуванішим наркобароном світу.

Ель Чапо затримали в Мазатлані в мексиканському штаті Сіналоа у ході спільної операції з американськими правоохоронцями. На нього полювали з 2001-го. Тоді Гусман втік з в'язниці, де мав відсидіти 20 років.

У Мексиці про "Коротуна" складали героїчні балади. Наркоторгівлю романтизували. В американських великих містах, де картель Ель Чапо "Сіналоа" був найбільшим постачальником наркотиків, його вважали головним ворогом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наркобарона охороняють два танки

Гусман народився у бідній родині у 1950-х. Закінчив три класи. У наркокартель потрапив юнаком. У 1980-х сам займається перевезенням наркотиків. Набуває дедалі більшого впливу. У 1993-му конкуренти намагаються його вбити в мексиканському аеропорту. Але гине католицький кардинал ще з шістьма людьми. Чоловіка сплутали з "Коротуном".

Невдовзі Ель Чапо заарештовують у Гватемалі і передають Мексиці. Там засуджують до 20 років у в'язниці за торгівлю наркотиками, хабарництво і організацію злочинного угруповання.

Гусмана перевозять до тюрми з високим рівнем охорони в Халіско. Там підкуповує персонал і продовжує керувати картелем. У січні 2001-го втікає. За однією з версій, його вивезли у візку з брудною білизною. За другою, просто випустили.

Ель Чапо переховується в горах Сіналоа. Використовує підкуп, погрози, жорстокі розправи і мережу інформаторів, що його не впіймали. Час від часу обідає в дорогих ресторанах. Перед тим відсилає туди своїх озброєних охоронців. Ті збирають у відвідувачів телефони і стежать, щоб ніхто нікуди не йшов. Потім "Коротун" за всіх платить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серіал "Нарко: Мексика" отримає продовження

"Сіналоа" стає найбільшим постачальником наркотиків у США. Крім того, возять кокаїн у 50 країн світу. За інформацію про Ель Чапо ФБР пропонує $5 млн.

20 лютого один з агентів відстежив сигнал з телефону Blackberry охоронця "Коротуна" на курорті Мазатлан. Мексиканські морські піхотинці разом з американськими агентами відстежили сигнал до будинку. Вранці 22-го піхотинці почали штурм будівлі. Охоронці Ель Чапо здалися. Усередині були Гусман з дружиною і доньками-близнючками. Агенти також знайшли кухаря і няню. Ель Чапо спочатку закрився у ванні, але потім здався.

11 липня 2015-го Ель Чапо знову втікає по підземному тунелю з в'язничного душу. Це єдине приміщення, де не було камер. Спустився вниз і зник. Його почали шукати за 25 хвилин. За цей час встиг дістатися будівельного майданчика за 2 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наркобарон утік по тунелю мотоциклом

Ель Чапо знову упіймали за півроку. Передали до США. Там визнали винним по 17 пунктах звинувачення. Торік засудили довічно.

Поліцейським удалося вистежити наркобарона після інтерв'ю з американським актором Шоном Пенном. Чоловіки зустрілися в джунглях у жовтні. Їхнє електронне листування перехопили військові.
Хоакін Гусман — лідер картелю "Сіналоа". Його члени використовують складні тунелі для транспортування наркотиків. По них із Мексики до США потрапляють близько 25% усіх наркотиків.

Зараз ви читаєте новину «Заарештували найрозшукуванішого наркобарона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути