Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2024 09:12

Вибори до Європарламенту: фон дер Ляєн заявила про формування "міцного центру"

Вибори до Європарламенту: фон дер Ляєн заявила про формування "міцного центру"
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала результати виборів до Європарламенту. Фото: gettyimages.com

Європейська народна партія, яка здобула найбільше голосів на виборах до Європарламенту, формуватиме більшість.

Політична сила будуватиме міцний "центр", що матиме чітку проєвропейську та проукраїнську позицію. Про це у Брюсселі після оголошення попередніх результатів виборів заявила кандидатка на посаду президента Єврокомісії від ЄНП Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

Вона подякувала виборцям за довіру.

"Сьогодні - добрий день для Європейської народної партії. Ми виграли європейські вибори. На цей час ми є найсильнішою партією, і основою для стабільності. Я вдячна виборцям, які визнали наше лідерство протягом минулих п'яти років", - зазначила фон дер Ляєн.

Протягом минулих тижнів вона провела активну передвиборчу кампанію: відвідала 17 європейських країн та більше 30 міст, аби дізнатися про те, що хвилює та непокоїть людей. За словами фон дер Ляєн, всюди вона чула, що громадяни дійсно високо цінують Європейський Союз, ставляться до нього із впевненістю та довірою. Кандидатка подякувала партіям-членам цієї політичної родини в країнах ЄС за величезну роботу, яка дозволила досягти такого результату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон розпустив французький парламент після поразки його політсили

"Ці вибори надіслали нам два послання Перше - є більшість у "центрі" для сильної Європи, і це є критично важливим для стабільності. Цей "центр" збережений. Але також є правдою, що екстремально ліві та праві отримали підтримку. Саме тому ці результати означають величезну відповідальність для партій, що знаходяться в "центрі". Ми можемо мати розбіжності в різних пунктах, але ми всі маємо інтерес у стабільності, ми всі хочемо бачити сильну та ефективну Європу", - сказала лідерка.

Фон дер Ляєн також розповіла, що протягом всієї компанії напружено працювала, аби сформувати політичну більшість проєвропейських сил. Саме тому ЄНП негайно розпочне роботу з великими політичними силами із близькими платформами. Серед них – Європейські соціалісти й демократи (S&D) та Оновлення Європи (Renew Europe). З цими силами політична група ЄНП добре працювала протягом минулих п'яти років, і розраховує на продовження конструктивних та вже підтверджених добрих відносин.

"Я завжди говорила, що хочу побудувати широку більшість для сильної Європи. Я демонструвала протягом мого першого мандата, чого може досягати сильна Європа. Моя мета – продовжувати рухатися цим шляхом з тими силами, які є проєвропейськими, проукраїнськими, виступають за верховенство права. Вже від завтра ця робота розпочнеться знову", - наголосила фон дер Ляєн.

За її словами, ці вибори не відбувалися у вакуумі.

"Світ навколо нас вирує. Різні сили зовні та всередині намагаються дестабілізувати наші суспільства, вони намагаються ослабити Європу. Ми ніколи не дозволимо, щоб це трапилося", - сказала лідерка.

Вона також висловила впевненість, що зможе отримати підтримку для продовження роботи на посаді президентки Єврокомісії як від Європейської ради, так і від Європейського парламенту. Хоча, за її словами, досягнення цього результату все ще потребуватиме багато зусиль.

У більшості країн Європейського Союзу 9 червня пройшли вибори в Європарламент. Проукраїнська Європейська народна партія (ЄНП) отримає найбільшу кількість мандатів і збереже лідерську позицію - 180 депутатських голосів із 720 місць.

У топ-списку фракцій буде також: Прогресивний альянс соціалістів і демократів (СіД) - приблизно 135 депутатів; Об'єднання ліберальних політиків "Оновлюючи Європу" - максимально 87 мандатів; партія "Європейські консерватори і реформісти" (ЄКР) може мінімально отримати 80 мандатів.

Зараз ви читаєте новину «Вибори до Європарламенту: фон дер Ляєн заявила про формування "міцного центру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути