пʼятниця, 11 листопада 2022 07:05

Війна завершилася об 11 год. 11-го дня 11-го місяця

Війна завершилася об 11 год. 11-го дня 11-го місяця
Учасники підписання Комп'єнського перемир'я / Wikipedia

11 листопада 1918 року о 5:10 у штабному вагоні військ Антанти в Комп'єнському лісі у Франції німецька делегація підписала ультимативні умови перемир'я. Через 6 год. угода набула чинності — об 11-й год. 11-го дня 11-го місяця фактично закінчилась Перша світова війна.

28 вересня 1918-го вище німецьке командування повідомило кайзера Вільгельма II і канцлера Георга фон Гертлінга про безнадійне становище німецької армії.

29 вересня на умовах капітуляції з війни вийшла Болгарія, через два тижні почала розвалюватись Австро-Угорщина. 30 жовтня на борту англійського лінкора з війни вийшла Османська імперія, останній союзник Німеччини. Цього ж дня у порту Вільгельмсгафен почався заколот німецьких військових моряків, який став поширюватись спочатку флотом, а потім країною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батько всіх турків" помер від цирозу печінки

Загроза перенесення бойових дій на територію Німеччини була реальною. Відтак німецьке керівництво погодилось на початок переговорів про умови капітуляції. 6 листопада 1918 року делегація на чолі з німецьким державним секретарем вирушила через лінію фронту до Франції, де через два дні її доправили до штабу військ Антанти у колишньому вагоні-ресторані серед Комп'єнського лісу.

Умови перемир'я були направлені, передусім, на запобігання можливості Німеччини почати нову війну. Берлін мав передати країнам-переможцям велику кількість військового озброєння, насамперед літаків і підводних човнів, спорядження і боєприпасів. Невідкладно вивести війська з Африки, Франції, Бельгії, Люксембургу, Ельзасу, Лотарингії, з обох берегів Рейну. Крім того, Німеччина мала денонсувати сепаратні договори з Румунією і більшовицькою Росією, де її війська мали замінити на війська Антанти.

У Франції перемир'я сприймали як торжество історичної справедливості за програну німцям війну 1870–1871 років.

Через жорсткі умови перемир'я та остаточного Версальського миру Перша світова, яка мала стати останньою війною, призвела до економічної кризи у Німеччині та дестабілізації ситуації в усій Європі. Її наслідки запустили політичні процеси, що привели через 20 років до початку Другої світової війни. У Німеччині перемир'я сприйняли як національне приниження, помститись за яке німцям випала нагода 1940-го, коли переможена Франція капітулювала перед Третім рейхом.

Зараз ви читаєте новину «Війна завершилася об 11 год. 11-го дня 11-го місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути