понеділок, 29 травня 2023 13:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Відео розмови сенатора США із Зеленським наробило галасу у Москві

Відео розмови сенатора США із Зеленським наробило галасу у Москві
Сенатор США Ліндсі Грем нібито назвав смерть росіян в Україні вдалим витрачанням американських грошей. Насправді, він цього не говорив. Фото: скріншот з відео

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук американського сенатора Ліндсі Грема.

Голова слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін доручив порушити кримінальну справу проти Грема за фактом його висловлювань, пише НСН.

"Підстава для розшуку: стаття кримінального кодексу", – йдеться картці Грема на сайті російського МВС.

26 травня Грем зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві. На відео, оприлюдненому Офісом президента, Грем прийняв похвалу Зеленського за військову допомогу США на суму $38 млрд від початку повномасштабної війни.

Грем назвав американську допомогу "найкращими грошима, які ми (США. – Gazeta.ua) коли-небудь витрачали". Він сказав, що відвідує Україну на 457-й день війни, і що українці нагадують йому про "наших найкращих американських друзів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенатор Грем поділився очікуваннями щодо контрнаступу

"Був час в Америці, коли ми були такими ж – ми билися до останнього, ми збиралися бути вільними або померти", – сказав Грем.

"Тепер ви вільні. І ми будемо", – відповів на це Зеленський.

Грем відказав йому: "А росіяни вмирають". Зеленський додав: "Так, але вони прийшли на нашу територію. Ми не воюємо на їхній території".

Речник Кремля Дмитро Пєсков та інші російські посадовці пов'язали похвалу Грема щодо переваг американської допомоги з його коментарями про загибель росіян у війні.

Пізніше агентство Reuters з'ясувало, що Грем насправді висловив твердження про "вмираючих росіян" та "вигідні інвестиції" в різних частинах розмови. Однак початкові витяги з розмови, опубліковані ОП, не давали чітко зрозуміти це.

Сенатор насправді заявив, що в Україні ввібрали ідеологію "Живи вільним або помри", при цьому "росіяни вмирають". Вигідним вкладенням Грем назвав надані Києву $38 млрд військової допомоги з боку Вашингтона.

21 травня Володимир Зеленський зустрівся у Японії із президентом США Джозефом Байденом.

Того ж дня США оголосили про новий пакет військової допомоги для України, передадуть боєприпаси для систем HIMARS, артилерійські снаряди.

У грудні президент України виступив у Конгресі США, Зеленському аплодували стоячи.

Зараз ви читаєте новину «Відео розмови сенатора США із Зеленським наробило галасу у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути