пʼятниця, 22 липня 2022 10:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Віцеканцлер Німеччини зробив гучну заяву щодо запуску "Північного потоку-2"

Віцеканцлер Німеччини зробив гучну заяву щодо запуску "Північного потоку-2"
Німеччина планує реагувати на майбутній дефіцит газу та енергії восени та взимку новими заходами. Фото: eastnews.ua

Німеччина проти введення в експлуатацію російського газопроводу "Північний потік-2".

Запуск трубопроводу категорично неможливий, заявив віцеканцлер, міністр у справах економіки й захисту клімату Роберт Габек, пише ZDF.

"Це означатиме збільшення залежності від російського газу, а Європа не може цього допустити. Це було б підняттям білого прапора", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бундестаг закликав Шольца до прямих постачань зброї Києву

Щодо управління газовою кризою, Габек вважає, що ФРН досі добре переживала кризу. Німеччина планує реагувати на майбутній дефіцит газу й енергії восени й узимку новими заходами.

"Ми сильна країна, із сильною взаємодією між громадянами. Володимир Путін побачить, наскільки ми сильні", – додав він.

22 лютого Німеччина зупинила сертифікацію російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2". Це підтвердив німецький канцлер Олаф Шольц.

У четвер вранці Росія відновила постачання газу до Німеччини після технічного обслуговування "Північного потоку-1".

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу.

З 11 до 20 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинила обидві нитки газопроводу "Північний потік" для планових профілактичних робіт.

З 16 червня "Північний потік" працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов'язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають "Північний потік".

"Північний потік-1" скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Канада вирішила зробити санкційний виняток та передати Німеччині турбіну для газопроводу "Північний потік-1". Канцлер Німеччини Олаф Шольц подякував за таке рішення. Рішення прийняли попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді.

13 липня уряд Канади вже відправив першу відремонтовану газову турбіну Росії для "Північного потоку". Попри санкції, Канада на вимогу Німеччини погодилася обслуговувати турбіни для країни-загарбниці два роки.

Сполучені Штати та Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни.

Міністерство закордонних справ України викликало тимчасово повіреного в справах Канади в Україні. Причиною стало рішення Оттави передати Росії за посередництва Німеччини турбіну для "Північного потоку".

Зараз ви читаєте новину «Віцеканцлер Німеччини зробив гучну заяву щодо запуску "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути