Ексклюзиви
четвер, 21 липня 2022 12:22

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ відновила газові поставки до Німеччини

РФ відновила газові поставки до Німеччини
Обсяг поставок найближчими місяцями матиме великий вплив, зокрема на економіку Німеччини. Фото: eastnews.ua

У четвер вранці Росія відновила постачання газу до Німеччини після технічного обслуговування "Північного потоку-1".

Обсяги постачання газу були заявлені приблизно на тому ж рівні, що й до техобслуговування, заявив 21 липня представник компанії-оператора Nord Stream AG, пише Spiegel.

"Обсяги газопостачання становлять близько 67 мільйонів кубометрів на добу. Це відповідає приблизно 40% використання максимальної потужності. Водночас заявлені кількості можуть змінюватися протягом дня за умови попереднього повідомлення", – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держдепі США підтримали відновлення роботи "Північного потоку"

Останнім часом виникали побоювання, що РФ може використати оголошені ремонтні роботи, аби назавжди зупинити подачу газу до Німеччини. Кремль наголошував, що повне припинення постачання газу "Північним потоком-1" пов'язане із терміновими роботами в інфраструктурі газопроводу. Насамперед із виходом з ладу турбіни компанії Siemens, яку ремонтували в Канаді.

Неясно, скільки газу Росія тепер транспортуватиме трубопроводом. До припинення постачання 11 липня завантаження балтійського трубопроводу складало лише 40%. Останнім часом з'явилися ознаки того, що Москва планує ще більше скоротити обсяги постачання газу. На це вказують так звані номінації – резервування пропускної спроможності газопроводів.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу.

З 11 до 20 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинила обидві нитки газопроводу "Північний потік" для планових профілактичних робіт.

З 16 червня "Північний потік" працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов'язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають "Північний потік".

"Північний потік-1" скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Канада вирішила зробити санкційний виняток та передати Німеччині турбіну для газопроводу "Північний потік-1". Канцлер Німеччини Олаф Шольц подякував за таке рішення. Рішення прийняли попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді.

13 липня уряд Канади вже відправив першу відремонтовану газову турбіну Росії для "Північного потоку". Попри санкції, Канада на вимогу Німеччини погодилася обслуговувати турбіни для країни-загарбниці два роки.

Сполучені Штати та Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни.

Міністерство закордонних справ України викликало тимчасово повіреного в справах Канади в Україні. Причиною стало рішення Оттави передати Росії за посередництва Німеччини турбіну для "Північного потоку".

Зараз ви читаєте новину «РФ відновила газові поставки до Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути