вівторок, 30 травня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вибори показали дві Туреччини – консервативну імперську та модерну республіканську" - Ендер Джан Кайіхан

"Вибори показали дві Туреччини – консервативну імперську та модерну республіканську" - Ендер Джан Кайіхан
Турецький журналіст Ендер Джан Кайіхан вважає, що підхід Ердогана до війни між Росією і Україною буде незмінним – Анкара балансуватиме між сторонами, шукаючи свою вигоду / Facebook Ендер Джан Кайіхан

Існують підозри щодо чесності, прозорості та демократичності виборців у Туреччині, на яких переміг чинний президент Рджеп Таїп Ергоган. Він керує країною вже 20 років. Вибори показали, що турецьке суспільство ділиться на приблизно дві рівні групи – релігійних націоналістів, звернених в імперське минуле, та світських республіканців. Невдала економічна політика уряду Ердогана спричиняє девальвацію ліри і зубожіння широких верств суспільства. Підхід Ердогана до війни в Україні залишиться незмінним – він балансувати між сторонами, шукаючи власну вигоду. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Ендер Джан Кайіхан. Він - редактор турецької газети Haber Posta, співвласник новинного сайту Mersin Portal.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який при владі з 2003 року, переміг на президентських виборах. За даними державного агентства Anadolu, отримав 52% голосів виборців, а лідер опозиції Кемаль Киличдароглу - 48%. Чи були ці вибори вільними та чесними?

На жаль, ці вибори не проводили за чесних, рівних та демократичних умов (міжнародні спостерігачі від ОБСЕ не визнали ці вибори повністю чесними і вільними, бо чинився тиск на електорат, зокрема, з боку ЗМІ, йдеться у звіті ОБСЄ. – Gazeta.ua).

Чому лідеру опозиції не вдалося перемогти?

Дивлячись на дані Найвищої виборчої ради YSK, звіти спостерігачів та дані TURKSTAT, у мене немає відповіді на це запитання.

Населення Туреччини з часу минулих президентських виборів у 2018 році виросло з 82,8 млн до 85,8 млн осіб. Тобто на 3 млн осіб. Кількість виборців за п'ять років - з 59,37 млн до 64,15 млн. Іншими словами, на 4,8 млн.

За словами голови YSK, від минулих президентських виборів 2018-го кількість нових виборців виросла на 4,9 млн. Тобто всі ці люди голосували вперше.

У мене підозри, що могли "голосувати" виборці, які померли за останні п'ять років, але їх не викреслили зі списків. Так звані "мертві душі". Незадовго перед виборами, уже в цьому році, були зміни до законодавства, які "додали" додаткових 630 тис. нових виборців. Усе це – дивні маніпуляції.

За Ердогана проголосували 27,8 млн виборців. За Киличдароглу – 25,5 млн. Різниця – 2,3 млн голосів

Залишається багато запитань і нестиковок щодо кількості виборців, які голосували на виборах. А різниця в голосах між Ергоданом та його суперником – невелика. За Ердогана офіційно проголосували 27,8 млн виборців. За Киличдароглу – 25,5 млн. Різниця – 2,3 млн голосів.

Негласна заборона давати слово Киличдароглу в мас-медіа, накладена владою, не дозволила також провести вибори за демократичних умов. Держава використала всі засоби впливу, наскільки було можливо.

Туреччина на роздоріжжі. З однієї сторони, сучасні модерністські сили, які хочуть зберегти турецьку республіку. З іншої, більш консервативні й націоналістичні, які опираються на імперській традиції Османської імперії

Що вибори показали про розкол всередині турецького суспільства, й чи можна говорити про консервативну та модерну Туреччину?

Туреччина перейшла на світський тип управління і життя після реформ Кемаля Ататюрка в 1920 році. Зараз країна - на роздоріжжі, на перетині двох груп суспільства. З однієї сторони, сучасні модерністські сили, які хочуть зберегти турецьку республіканську базу. З іншої, більш консервативні й націоналістичні, які опираються на давні імперській традиції Османської імперії.

Виникли дві спіралі однієї ДНК. Одна заснована на релігії та націоналістичному корінні. Інша опирається на світські секуляристські погляди та віддана республіканським цінностям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Як проблеми в економіці Туреччини та наслідки землетрусу вплинули на вибори?

Без встановлення верховенства права в Туреччині, без створення демократичної екосистеми, без повернення до функціонуючого, прозорого, підзвітного та компетентного підходу управління, заснованого на економічних підвалинах, дуже важко відновити економіку з траєкторії руйнування. Землетрус лише посилив негативні економічні тенденції.

Економіка країни залежить від дотримання владою економічних правил та вільного функціонування відповідних інститутів країни. Обидва ці стовпи підірвані політикою останніх років.

Економічні проблеми в Туреччині слід вирішити протягом короткого періоду, до півроку. Інакше, з подальшим зростанням інфляції, турецькі економічні аналітики прогнозують, що курс із теперішніх 20 зросте до 28 лір за долар, що ще більше посилить зубожіння широких та найбідніших верств населення.

Що буде далі з турецькою економікою і демократією?

На додачу до проблем із теперішнім дефіцитом бюджету та браком резервів іноземної валюти, які відчуває турецька економіка, ресурси золота в Центральному банку у короткостроковій перспективі створюють опір економічному падінню. Але владі важко знайти ефективні рішення для виправлення довгострокової економічної політики в ринкових умовах.

Основним показником, який визначатиме, кому допомагатиме Анкара, будуть внутрішні баланси інтересів у владі країни

При теперішній географії, де протистояння Євразії і НАТО перетворилося на боротьбу між сторонами, обидва блоки намагаються залучити турків на свою сторону. Основним показником, який визначатиме, кому допомагатиме Анкара, будуть внутрішні баланси інтересів у владі країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Які основні наслідки цих виборів для майбутнього вашої держави - чи стане вона більш автократичною за подальшого правління Ердогана?

Дивлячись на результати виборів, не можна сказати, що одна сторона в них є переможцем на 100%. Хоча цифри показали перемогу Ердогана, це була Піррова перемога. Зусилля держави, щоб виграти ці вибори всіма можливими засобами будуть надалі негативно впливати на й так поганий стан справ в економіці країни.

Поки що занадто рано говорити, що Ердоган буде проводити більш автократичну політику. Це покаже час. Водночас, це залежатиме від того, чи відновиться опозиція, й чи здатна вона самокритично переосмислити помилки.

"Ми посилимо боротьбу із загрозами національній безпеці, зокрема проти тероризму біля південних кордонів Туреччини", - сказав Ердоган. Що означають ці слова?

Він заявив прихильникам, що його зусилля проти терористичної діяльності біля південних кордонів Туреччини будуть продовжуватися з такою ж рішучістю, що й зараз. Цю повістку повністю підтримує опозиція. Бо це справа національної безпеки країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

Чи Ердоган буде далі підтримувати "зернову угоду" між Україною і Росією?

Так, бо вона йому теж вигідна. Він іміджево вклався в неї, в її підписання та просування в світі.

Чи буде він продовжувати продавати Україні зброю і водночас економічно співпрацювати з Росією, допомагаючи Москві уникнути санкцій?

Його поточна політика щодо цих двох тем триватиме практично незмінно в найближчому майбутньому. Приносить йому результати, тож варто її продовжувати.

Чи змінять вибори підхід Ердогана до війни між Росією і Україною?

Не думаю, що будуть суттєві зміни в його підході найближчим часом. Ердогану це без сенсу.

Зараз ви читаєте новину «"Вибори показали дві Туреччини – консервативну імперську та модерну республіканську" - Ендер Джан Кайіхан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути