Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2018 17:08

Вчені відкрили нову планету з таємничим сяйвом

Вчені відкрили нову планету з таємничим сяйвом
Вчені відкрили нову плаваючу планету

Планета-вигнанець у 12 разів більша за Юпітер подорожує галактикою на відстані 20 світлових років від Землі.

Вчені помітили космічний об'єкт за допомогою радіосигналів. Планета випромінює незвичайне сяйво. Коричневе небесне тіло створює магнітне поле в 200 разів більше, ніж у найбільшої планети Сонячної системи - Юпітера, пише Daily Mail.

Вчені не впевнені в походженні планети і не знають, що викликає випромінювання. Спочатку незвичайний об'єкт класифікували як коричневого карлика.

Вперше групу коричневих карликів помітили 2016 у телескоп Very Large Array (VLA) у Нью-Мексико. Тоді телескоп виявив 5 об'єктів.

Подальші дослідження показали, що 1 з 5 об'єктів був значно молодшим і меншим за інших. Астрономи встановили температуру його поверхні - близько 825°C і вік - усього 200 млн років. Це не коричневий карлик, зрозуміли вчені. Небесне тіло отримало назву вільно плаваючої планети або планети-вигнанця.

"Такі небесні тіла стоять між планетами і коричневими карликами. Вони сповнені сюрпризів, які можуть допомогти нам зрозуміти магнітні процеси як на зірках, так і на планетах", - сказав Мелоді Као, астроном із Арізонського державного університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи могла існувати Земля без Місяця

Сильне магнітне поле "викликає величезні проблеми з розумінням магнітного динамо, яке виробляє магнітні поля у коричневих карликів і экзопланетах та управляє сяйвом, яке ми бачимо", - сказав Грег Халлінан, професор каліфорнійського технологічного університету.

"Виявленний за допомогою телескопа VLA об'єкт отримав назву SIMP J01365663+0933473. Його випромінювання ми змогли зафіксувати через радіосигнали. Це може стати новим способом виявлення екзопланет, таких невловимих вигнанців, які не обертаються навколо батьківської зірки", - сказав доктор Халлінан.

Вчені Кембриджського університету виявили екзопланети, де існують умови, подібні до земних. Йдеться про абіогенез - процес виникнення молекул, необхідних для життя і появи перших клітин. Так, у 2015-му група дослідників під керівництвом Джона Сазерленда запропонувала гіпотезу, згідно з якою вуглець з падаючих на Землю метеоритів взаємодіяв із азотом в атмосфері планети.

Зараз ви читаєте новину «Вчені відкрили нову планету з таємничим сяйвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути