неділя, 05 серпня 2018 13:03

Чи могла існувати Земля без Місяця

Чи могла існувати Земля без Місяця
Місяць уже більше чотирьох мільярдів років стабілізує клімат. Фото: GoldVoice.club

Місяць відіграє принципово важливу роль для життя на Землі. Він забезпечує не тільки припливи з відливами і мілководдя. Є безліч непрямих ефектів.

"Найважливіший вплив Місяця на Землю полягає у тому, що він ось уже більше чотирьох мільярдів років стабілізує клімат. Без Місяця земна вісь коливалася б набагато сильніше. Екватор знаходиться під кутом 23,5 градуса до орбіти, по якій Земля рухається навколо Сонця. Ось чому існують різні пори", — пояснює геолог Ульріх Келер з Інституту планетознавства, пише Frankfurter Rundschau.

Якби не було Місяця, то кут нахилу Землі змінився б на 85 градусів. Це означало би, що вісь обертання Землі була б на рівні своєї орбіти. Уран з кутом нахилу 97 градусів крутиться навколо Сонця так, що протягом одного півріччя до Сонця обернена його північна півкуля, а протягом другого - південна.

"Якби те саме відбувалося на Землі, то клімат був би іншим. Ймовірно, температури на Землі сягали б екстремальних позначок. А вітри були б набагато сильніші", — пояснює Келер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Марсі виявили мертвого інопланетянина

Місяць гальмує Землю своєю силою тяжіння.

"Це чимось схоже на те, як крутяться сире і варене яйце. Сире зупиняється швидше. Рідке яйце всередині також крутиться і цим загальмовується. А ще без Місяця дні на Землі були б набагато коротшими", — говорить геолог.

У тому, що Місяць був однією з ключових умов для виникнення життя на Землі, не сумнівається й астроном Стівен Кейн з Каліфорнійського університету.

"Місяць відіграв важливу роль для виникнення життя на Землі. Справа передусім у невеликих калюжах на морських берегах, які під час припливу опиняються під водою, а під час відливу бувають відрізані від моря. У них висока концентрація поживних речовин, що потенційно сприяє розвиткові життя", — каже Кейн.

Дослідники з англійського Кардіфського університету дійшли висновку, що до 2100 року закислення океану може побити рекорди, встановлені 14 млн років тому. Глобальна катастрофа загрожує Світовому океану менш ніж через 100 років. Закислення океану являє собою процес зниження показника pH, викликаний попаданням в воду вуглекислого газу з атмосфери планети. Як і глобальне потепління його пов'язують з діяльністю людства.

Зараз ви читаєте новину «Чи могла існувати Земля без Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути