середа, 11 червня 2008 14:49

У Парижі завершилися "Дні українського кіно"

У Парижі завершилися "Дні українського кіно" - перший в історії України фестиваль вітчизняного кіно за кордоном, який організували Українська кінофундація і МКФ Молодість.

В двох залах центрального кінотеатру La Filmotheque, що в Латинському кварталі Парижа, відбулося 12 сеансів, під час яких було показано 16 фільмів: 4 стрічки в програмі "Класика українського кіно", 6 повнометражних фільмів програми "Нове українське кіно" і 6 найбільш титулованих вітчизняних короткометражок.

Почесними гостями Днів українського кіно стали режисер Кіра Муратова і сценарист Євген Голубенко, які представляли фільм-відкриття фестивалю "Два в одному". В рамках програми "Класика вітчизняного кіно" була продемонстрована також дебютна картина Кіри Муратової "Короткі зустрічі", а в програмі короткометражок - її "Лялька", повідомляється в прес-релізі організаторів.

Ще одним почесним гостем став режисер Роман Балаян, який представляв свою стрічку 2004 року "Ніч світла", а в програмі "Класика" - кінодебют 70-х років "Бірюк". Нова робота Балаяна - "Райські птахи" буде представлена 21 червня в конкурсній програмі Московського міжнародного кінофестивалю.

Решта фільмів паризькій публіці представляв Любомир Госейко, відомий у Франції та світі історик українського кіно, Андрій Халпахчі, директор Української кінофундації і Максим Ільяшенко, генеральний директор МКФ "Молодість".

Дні українського кіно в Парижі розпочалися 3 червня прес-конференцією. Особливу цікавість медіа викликали проблеми молодого кінематографа, умови для зйомок і прокату кінопродукції, а також ряд питань, пов"язаних з класикою українського кіно: ситуація з правами на фільми, стан фільмокопій кінокласики і можливості їх реставрації та показу цих фільмів у Франції.

Андрій Халпахчі підтвердив проведення переговорів про передачу Україні фільмів, які є класикою українського кіно і залишилися в загальнорадянських архівах у Росії.

Відразу після прес-конференції в урочистому залі Українського культурного центру розпочався прийом з нагоди відкриття Днів українського кіно в Парижі.

Гостями прийому стало більше 200 гостей, серед яких були зірки французького кіно, - Робер Оссейн, для якого Україна є історичною батьківщиною (мати актора народилася і виросла в Києві), друг фестивалю "Молодість" і великий актор, улюбленець Ларса Фон Трієра, Жан-Марк Барр, популярний комедійний актор Бернар Фарси (комісар Жобер у всіх чотирьох фільмах "Таксі"), музикант, композитор і керівник групи Space Дідьє Маруані. А також всесвітньо відомий дизайнер, "король шкіри" Жан-Клод Жітруа.

Українська кінофундація була презентована минулого року в рамках Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість".

В рамках кіноринку в Каннах Українська кінофундація вперше відкрила у Віллаж Інтернасьйональ Український павільйон, а програма включала кінопокази семи повнометражних вітчизняних фільмів, проведення ряду щоденних заходів-презентацій.

Однією з центральних подій фестивального нічного життя став прийом на честь українського кіно на набережній Круазетт в Каннах, урочисто відкритий за участі дружини Президента України і голови наглядової ради Міжнародного добродійного фонду "Україна 3000" пані Катериною Ющенко, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі завершилися "Дні українського кіно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути