понеділок, 13 травня 2019 06:30

В Литві пройшли президентські вибори

В Литві пройшли президентські вибори
Литва вибирає нового президента. Фото: Уніан

У Литві відбулися президентські вибори, в яких у разі, якщо жоден кандидат не здобуде принаймні 50 відсотків голосів, 26 травня буде призначений другий тур.

Кандидатів на виборах було дев'ять, і на цей час, коли підрахунок голосів іще триває, схоже на те, що більше від суперників набирає економіст і колишній банкір Ґітанас Науседа, незалежний кандидат і правоцентрист за переконаннями, повідомляє Радіо Свобода.

Серед його головних суперників, за даними опитувань перед виборами, – нинішній прем'єр-міністр Литви, лівоцентрист Саулюс Скверняліс і Інґріда Шимоніте, консерваторка і колишня міністр фінансів.

Підрахунок мають завершити вранці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві обирають нового президента

Президент у Литві має відносно мало повноважень, це парламентська республіка. Головні його функції – визначення зовнішньої політики і представництво країни в зовнішніх відносинах, у першу чергу на самітах Європейського союзу. Також президент має повноваження у призначенні міністрів, суддів, головнокомандувача збройних сил чи голови центрального банку – найчастіше за умови схвалення парламентом чи прем'єр-міністром.

Зараз ви читаєте новину «В Литві пройшли президентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути