середа, 02 грудня 2020 14:47

У ЄС розповіли, чого очікують від співпраці з новим президентом США

У ЄС розповіли, чого очікують від співпраці з новим президентом США
Перший пріоритетний напрямок співпраці - подолання епідемії коронавірусу та її наслідків. Фото: pixabay

Новий "трансатлантичний порядок денний" у пріоритетних напрямках співпраці між ЄС і США за президентства Джо Байдена, запропонували Єврокомісія та головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Трансатлантичний альянс ґрунтується на спільних цінностях, історії а також інтересах - це побудова сильнішого, більш мирного й процвітаючого світу, повідомили в офіційному пресрелізі Єврокомісії, передає "Європейська правда".

"Перемога обраного президента Джо Байдена і віцепрезидентки Камали Гарріс, поєднана з більш рішучим і спроможними діями ЄС та новими геополітичними та економічними реаліями, створює рідкісну можливість оформити новий трансатлантичний порядок денний для глобальної співпраці, що ґрунтується на наших спільних цінностях, інтересах і глобальних впливах", - зазначають у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек ООН уперше провів телефонні переговори з Байденом

"Коли сильне трансатлантичне партнерство - від цього стають сильнішими і ЄС, і США", - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

1-й пріоритетний напрямок співпраці - подолання епідемії коронавірусу та її наслідків.

ЄС сподівається на те, що США також візьме на себе світове лідерство для координації спільної протидії епідемії у таких питаннях як розповсюдження вакцини, тестів і ліків, напрацювання спільних механізмів реагування, реформування і посилення Всесвітньої організації охорони здоров'я.

2-й напрямок - боротьба зі зміною клімату й захист довкілля шляхом створення спільного "зеленого" порядку денного: щодо досягнення "нульових" викидів до 2050 року, заходів для запобігання переміщенню виробництва в країни з гіршими екологічними стандартами, розвиток "зелених технологій", протидія вирубці лісів і забрудненню океанів.

3-й напрямок - співпраця у сфері технологій, торгівлі та стандартів.

"ЄС прагне через переговори вирішити наявні проблемні питання у двосторонній торгівлі із США, реформувати Світову організацію торгівлі та створити нову Раду ЄС та США з торгівлі й технологій. На додачу, ЄС пропонує розпочати діалог із США щодо відповідальності великих онлайн-платформ, щодо чесного оподаткування та боротьбою з викривленнями на ринку і розробити спільний підхід до захисту критично важливих технологій", - зазначають у Єврокомісії.

4-й напрямок - підтримка безпеки, захисту прав людини і демократії у світі.

"Сильне партнерство ЄС та США матиме ключову вагу для підтримки демократичних цінностей, глобальної і регіональної стабільності, процвітання й вирішення конфліктів", - йдеться у повідомленні.

ЄС обіцяє, як 1-й крок, активну участь у Саміті за демократію, який запропонував Джо Байден, та в напрацюванні спільної протидії таким викликам як посилення авторитарних режимів, порушення прав людини і корупція.

Далі запропонований документ має розглянути Європейська рада.

Очікування від майбутньої адміністрації наступного президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена озвучив генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенбер. Про це він повідомив під час онлайн-пресконференції з нагоди 2-денного засідання глав МЗС країн-членів Альянсу, яке відбудеться 1-2 грудня в Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС розповіли, чого очікують від співпраці з новим президентом США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути