Ексклюзиви
четвер, 18 липня 2024 17:40

У дронах Shahed-136 знайшли деталі з Польщі

У дронах Shahed-136 знайшли деталі з Польщі

В іранських дронах-камікадзе Shahed-136 виявили деталі, вироблені у польській Познані.

У Польщі почали розслідування, передає Radio Zet.

Журналісти встановили, що компанія Wytwornia Sprzetu Komunikacyjny Poznan, що належить державному Агентству промислового розвитку, продала паливні помпи компанії Iran Motorsazan, яка виробляє сільськогосподарські трактори. Але деталі потрапили на іранські заводи, що випускають військові дрони для Росії.

За даними Radio Zet, прокуратура розслідує це питання ще з 2022 року. Але відомо про нього стало лише тепер.

"Як до цього дійшло? Продаж за будь-яку ціну, я думаю, і спроба знайти ринки збуту. Ця компанія з того, що я перевірив, продає дуже широко, я думаю, в 190 країн світу", - прокоментував ситуацію голова Міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш.

Він заявив про проведення ретельної перевірки контрактів з країнами, які підтримують Росію. Додав, що ця ситуація, яка погано впливає на наш імідж і польсько-українські стосунки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білому домі розслідуватимуть потрапляння західних запчастин в іранські дрони

Міністр МВС Польщі Томаш Семоняк сказав, що цей "випадок абсолютно шокує". Він додав, що справа розкрита Агентством внутрішньої безпеки. Семоняк запевнив, що прокуратура "обов'язково проведе заходи", висуне звинувачення та буде звітувати про подальший хід розслідування.

"Прокуратура проводить розгляд за фактом експорту з Польщі продукції, виробленої на підприємстві Wytwornia Sprzetu Komunikacyjny Poznan, яка є продукцією подвійного призначення, без дозволу міністра розвитку та технологій, що вимагається за законом"", - вказав він.

Тодішньому генеральному директору компанії висунули звинувачення у продажу продукції стратегічного значення без відповідного дозволу, йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

У іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія масовано обстрілює Україну, виявили вкрадену майже 20 років тому німецьку технологію.

У 2006 році Іран незаконно придбав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren. А через три роки іранський інженер Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія створила двигун для БПЛА.

Серед інших західних компонентів, придбаних і скопійованих Іраном, – частини ракет чеського виробництва. Двигун іранських ракет Quds-1, які використовувалися в атаках на саудівські нафтопереробні заводи торік, був неліцензійною копією реактивного двигуна TJ-100, виробленого компанією PBS Velká Bíteš у Чехії. Чеський двигун також був встановлений на іранській ракеті Heidar-2.

Зараз ви читаєте новину «У дронах Shahed-136 знайшли деталі з Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути