вівторок, 09 лютого 2021 07:25

В Америці почалася манія боротьби проти комунізму

В Америці почалася манія боротьби проти комунізму
Сенатор-республіканець Джозеф Маккарті / Wikipedia

9 лютого 1950-го під час виступу в місті Вілінг сенатор-республіканець Джозеф Маккарті заявив, що має список 205 комуністів, які працюють в державному департаменті США. Цей виступ започаткував національну кампанію пошуку і виявлення агентів впливу СРСР на всіх щаблях американського істеблішменту.

Питання комуністичної загрози стало на порядку денному після закінчення ІІ світової війни, коли СРСР контролював комуністичні режими в Центральній Європі, а США підтримували антикомуністичні сили в Південній Європі та в Китаї. Сприяли також сенсаційні заяви перебіжчиків з СРСР, завдяки свідченням яких вдалось виявити десятки радянських агентів, що працювали в Канаді та Америці. Зокрема, над атомними проектами. У 1947-му президент Гаррі Трумен виступив із закликом протистояти комунізму, що стало фактичним початком Холодної війни і на наступні 40 років визначило характер американо-радянських відносин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джо Байден склав присягу як 46-й президент США

Проголошення КНР, в якій комуністи Мао Цзедуна за підтримки СРСР перемогли партію "Гоміньдан", яку підтримували США, а також випробування в СРСР атомної бомби в 1949-му, посилили відчуття комуністичної загрози. На цьому фоні промова маловідомого сенатора Маккарті на засіданні жіночого клубу Республіканської партії стала сенсацією. Всупереч президентському вето у вересні прийняли закон "Про внутрішню безпеку" - почалися гоніння і арешти лідерів Комуністичної партії США, профспілок, ліберальних професорів, можливих шпигунів.

З приходом до влади президента-республіканця Дуайта Ейзенхауера боротьба з комунізмом посилилась. У 1953-му до боротьби з червоною загрозою залучили комітети Палати представників і Сенату. Чистці піддали державний апарат, армію, професуру, діячів культури. В 1954-му маккартисти прийняли "Акт про контроль над комуністами", яким оголосили компартію поза законом і визначив 14 ознак приналежності до комунізму.

Завершення кар'єри Маккарті було таким же стрімким, як і злет. У 1954-му тележурналісти Едвард Мероу та Фред Френдлі різко розкритикували сенатора за недотримання громадянських свобод і в прямому ефірі почали транслювати слухання "Комісії з розслідування антиамериканської діяльності", на яких Маккартні допитував високих військових. Зокрема, героїв війни. Президент Ейзенхауер засудив сенатора. Для вивчення його діяльності створили спеціальну парламентську комісію, яка 2 грудня 1954-го винесла рішення, що засуджувало поведінку Маккарті.

Маккарті помер 2 травня 1957 року у віці 48 років від гепатиту. Нині його постать вважається неоднозначною. Прихильники вказують, що завдяки зусиллям сенатора виявили 159 таємних членів компартії і 9 шпигунів. Водночас республіканці часів Рональда Рейгана звинувачували Маккарті, що він дискредитував і заплямував справу боротьби проти комунізму.

Зараз ви читаєте новину «В Америці почалася манія боротьби проти комунізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути