вівторок, 05 березня 2024 05:30

Помер диктатор, який винен у смерті до 20 млн власних громадян
6

5 березня 1953-го помер радянський диктатор Йосиф Сталін, який з 1924 року керував СРСР.

Іосеб Джугашвілі народився 1879-го в Грузії, яка входила до складу Російської імперії. Син п'яниці, який безжально бив його, і побожної матері-прачки, він вивчив російську, якою говорив з сильним акцентом усе життя. Учився в православній церковній школі.

9 березня 1953 року в Москві відбулися похорони Йосифа Сталіна
Фото: GETTY IMAGES
9 березня 1953 року в Москві відбулися похорони Йосифа Сталіна
9 березня 1953 року в Москві відбулися похорони Йосифа Сталіна
9 березня 1953 року в Москві відбулися похорони Йосифа Сталіна
9 березня 1953 року в Москві відбулися похорони Йосифа Сталіна

Під час навчання на священика в Тифліській духовній семінарії почав таємно читати Карла Маркса та інших лівих революційних філософів. 1900 року почав активну революційну політичну діяльність, беручи участь у страйках і робочих демонстраціях. Приєднався до найбільш войовничого крила марксистського соціал-демократичного руху, більшовиків, і став учнем його лідера Володимира Ульянова (Леніна).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент назвав депортацію чеченців та інгушів геноцидом

Перший великий прорив Сталіна стався 1912-го, коли Ленін, перебуваючи у вигнанні у Швейцарії, призначив його членом першого Центрального комітету партії більшовиків. Наступного року остаточно відмовився від прізвища Джугашвілі та взяв ім'я Сталін від російського слова "сталь".

1917-го, втікши з заслання в Сибіру, приєднався до Леніна і його перевороту проти демократичного уряду, який замінив царизм. Сталін просувався вгору партійною драбиною від комісара у справах національностей до генерального секретаря ЦК 1924 року.

Отримав абсолютний державний контроль над економікою, а також над більшою частиною радянського життя, доки його тоталітарна влада над СРСР не стала абсолютною.

Розпочав із союзником Гітлером Другу світову війну, анексувавши частини Польщі, Румунії та Фінляндії й окупувавши Естонію, Латвію та Литву.

Після капітуляції Німеччини 1945-го Сталін провів повторну окупацію і захопив контроль над Східною Європою, встановивши в різних країнах свої маріонеткові режими.

Сталін влаштував Голодомор, проводив терор проти різних груп суспільства, масові чистки, страти, депортації цілих народів, заслання в систему таборів примусової праці ГУЛАГ на морозній півночі СРСР.

Сталін помер від обширного серцевого нападу 5 березня 1953-го. Його пам'ятають донині як одного з наймасовіших вбивць століття, який винен у смертях до 20 млн власних громадян. Проте в сучасній Росії вшановують як переможця над нацизмом, хоча з вини Сталіна кількість радянських жертв війни у 3-4 рази вища, ніж нацистських, не враховуючи жертв західних союзників, які теж воювали проти Третього рейху.

Зараз ви читаєте новину «Помер диктатор, який винен у смерті до 20 млн власних громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути