Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 07:00

Європарламент назвав депортацію чеченців та інгушів геноцидом

Європарламент назвав депортацію чеченців та інгушів геноцидом
Карта виселення чеченців та інгушів / Wikipedia

26 лютого 2004-го Європарламент ухвалив декларацію, якою визнав сталінську депортацію чеченців та інгушів 1944-го актом геноциду.

31 січня 1944-го влада СРСР скасувала Чечено-Інгуську АРСР і прийняла рішення про депортацію народів автономії до Середньої Азії і Казахстану за нібито співпрацю з нацистами.

Виселення розпочалося 23 лютого о 5 ранку. З Кавказу відправили 180 ешелонів із близько 0,5 млн депортованих. За перебігом виселення стежив особисто Сталін. Станом на 1 березня депортація була завершена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 500 тис. людей відібрали житло

В операції брали участь 19 тис. офіцерів і бійців НКВС, а також більше 100 тис. солдатів регулярної армії, знятих із фронту. Також в операції були задіяні 6 тис. вантажівок.

Через сильний снігопад і бездоріжжя, нестачу транспорту, частину чеченців, переважно старих, жінок і дітей з високогірних районів вбили на місці. В аулі Хайбах в Чечні 27 лютого спалили живцем близько 700 осіб. 6 тис. горців були розстріляні, спалені, чи втоплені в озері Галанчож.

На нових місцях переселенці опинилися без засобів для існування і житла. Лише в перші місяці депортації загинули понад 200 тис. людей.

7 березня 1944-го Чечено-Інгушська автономна республіка була ліквідована, а її територія поділена між Грузією, Північною Осетією, Дагестаном і Ставропольським краєм Росії. Замість неї з'явилася Грозненська область.

Із січня 1957-го Чечено-Інгуська АРСР була відновлена. Чеченці й інгуші почали повертатися до Чечні та Дагестану. До 1959-го налічувалося близько 300 тис. чеченців та інгушів на території автономії, і більше 100 тис. залишилося в Середній Азії.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент назвав депортацію чеченців та інгушів геноцидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути