субота, 06 серпня 2022 18:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Українці для росіян – як євреї для нацистів" – Олександр Мотиль

"Українці для росіян – як євреї для нацистів" – Олександр Мотиль
Професор Олександр Мотиль вважає, що росіяни ставляться до українців подібно до того, як нацисти до євреїв / Олександра Мотиля

Думки у виданні The Hill професора політології Університету Рутгерса в Ньюарку, фахівця з України, Росії та СРСР Олександра Мотиля

Пам'ятаєте бомбардування театру й лікарні в Маріуполі? Чи знищення Сіверськодонецька, Лисичанська або Харкова? Або масові розстріли в Ірпені й Бучі? Щоденні зґвалтування? Вибух торгового центру в Кременчуці й центру міста у Вінниці? А нещодавнє знищення понад 50 українських військовополонених та онлайн-кастрація солдата?

Хіба росіяни ніколи не втомлюються чинити звірства? Очевидно, що ні. Справді, складається враження, що вони діють з навмисним тріумфуванням. Можливо, тому, що участь у жорстокості приносить їм певне психокультурне задоволення. Водночас дозволяє їм тицьнути носом у бік Заходу й утвердити своє почуття історичної унікальності й праведності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо готуватися до довгої війни. Бачимо, що робить артилерія на полі бою" – боєць Ян Трчка

Дослідники Голокосту зазначають, що війна може озлобити населення і зробити його схильнішим терпіти жорстокість і брати в ній участь. Ця динаміка, безумовно, працює в Росії. Але нацисти посилили винищення євреїв 1944-го й 1945 року, навіть коли було цілком зрозуміло, що вбивство євреїв знижує їхню військову здатність боротися на обох фронтах. Історик Деніель Йона Ґолдгаген пояснив цю стратегію як "антисемітизм на знищення", який фактично перекрутив нацистське розуміння реальності й зробив їх нездатними бачити свої справжні інтереси.

"Антиукраїнізм на винищення" є в нинішній Росії. Багато росіян стали байдужими до звірств або підтримують їх. Багато хто відчуває задоволення від геноциду

Подібний "антиукраїнізм на винищення", мабуть, є і в нинішній Росії. Політичні еліти РФ абсолютно відкрито заявляли про свою мету знищити українців як націю та Україну як державу. Багато пересічних росіян, як і звичайні німці, про яких каже історик Крістофер Браунінґ, імовірно, зазнали жорстокого поводження і втратили чутливість в результаті війни. І настільки, що стали байдужими до звірств або підтримують їх. Багато хто, здається, відчуває справжнє задоволення від геноциду.

Чому? Зрештою, не можна уникнути тривожного факту, що російська політична культура чи, можливо, навіть російська культура в чистому вигляді несе таку ж велику відповідальність за дегуманізацію українців, як і путінська фашистська ідеологія. Так само як геноцид був не лише справою рук Адольфа Гітлера, так і геноцид українців, що триває, є функцією глибших культурних стереотипів, які зводять українців до еквівалента євреїв для нацистів. Російська культура вимагає ретельного переосмислення, перш ніж знову стане придатною для нормального споживання людиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вторгнення затягується, це деморалізує армію РФ

Але вбивство українців, особливо жорстоке вбивство, також дає росіянам можливість заявити про себе в полярній опозиції до декадентського Заходу, який стверджує, що виступає за права людини, толерантність і взаємну повагу. До того ж це дає їм можливість викрити лицемірство Заходу, коли йдеться про поведінку європейців та американців у багатьох колишніх колоніях. Росіяни ніби кажуть: "Нам все одно, що ви думаєте, і в жодному разі не думайте, що ви кращі".

Насправді Захід для росіян гірший, тому що його справжні чи можливі моральні цінності застаріли й не пасують новому світу. Світу, у якому Росія гратиме провідну роль, як якась ніцшеанська надлюдина, яка відкидає всі етичні обмеження. Тоді росіяни начебто вийдуть на історичну сцену як унікально обдарована цивілізація, яка діятиме як захоче, а не так, як очікує від неї решта світу.

Нова Росія, що зароджується, буде аналогом Тисячолітнього рейху XXI століття

По суті, нова Росія, що зароджується, буде аналогом Тисячолітнього рейху XXI століття. Непогана перспектива для країни, яка досі вважає себе Третім Римом.

За іронією долі, хоча більшість світу висловлює обурення тим, що Росія використовує жорстокість як інструмент, більшість світу, зокрема країни Азії, Африки й Латинської Америки, здається, байдужі до геноциду, який триває. Їм краще знати. Зрештою, вони стали жертвами такої ж страшної жорстокості. Це має спонукати їх засудити байдужість Росії до сучасних норм. Їхня геополітична мета – залишатися осторонь. На жаль, мовчання робить їх співучасниками жорстокості Росії та зводить нанівець їхні аргументи проти європейського колоніалізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири причини, чому західна стратегія щодо війни в Україні не працює

Не те щоб їхнє обурення мало якесь значення. Фашистський режим Володимира Путіна й населення Росії, яке його обожнює, і надалі виявлятимуть жорстокість, скільки б рук не ворушилося, скільки б сліз не було пролито, скільки б не проголошувалися декларації засудження.

Єдиний спосіб зупинити любов росіян до вбивства українців – позбавити їх можливості вбивати українців. Мирні договори й перемир'я не зупинять Путіна та його народ, як не зупинили Гітлера та його народ. Допоможе лише принизлива й повна воєнна поразка.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Українці для росіян – як євреї для нацистів" – Олександр Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути