вівторок, 30 березня 2021 16:42

Україна налагоджує відносини зі США та пробує вирішити проблему з Конституційним судом - що про нас пише світова преса

Україна налагоджує відносини зі США та пробує вирішити проблему з Конституційним судом - що про нас пише світова преса
Ігор Коломойський в офісі в Дніпропетровську, 2014 рік / Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Україна серйозно налаштована показати Байдену, що готова покласти край ері олігархів", - Washington Post, США

Україна пробує відновити позиції у Вашингтоні після того, як опинилася в центрі невдалих спроб "Республіканської партії" США накопати бруду на тодішнього кандидата в президенти Джо Байдена і його сина Гантера. Президента Байден хоче, щоб українці провели корінні політичні та економічні реформи, які розпочалися ще за адміністрації Обами, коли Байден як віце-президент був ключовою фігурою для Києва.

"Загроза №1 в Україні - корупція, і відсутність інститутів, які можуть ефективно управляти країною. Якщо загроза зберігатиметься, Києву буде важко збудувати життєздатну демократію", - каже держсекретар Ентоні Блінкен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна захищається "Нептунами" й останні "концтабори" Європи на Донбасі - що про нас пише світова преса

Зеленський з моменту обрання 2 роки тому домігся скромних успіхів в боротьбі з корупцією і владою олігархів. Вашингтон допоміг йому. США на початку березня ввели санкції проти сировинного і медіа-магната Ігоря Коломойського - однієї з найбільших риб у ставку українських олігархів.

Санкції не дозволяють Коломойському і членам його сім'ї в'їжджати в США, де український магнат під слідством за звинуваченням у відмиванні грошей через американські холдинги нерухомості. Справа Коломойського також може стати найважливішим випробуванням для Зеленського, який працював коміком на каналі олігарха.

У 2016-гу при президенті Порошенко Україна націоналізувала "ПриватБанк" Коломойського. Тоді олігарха і партнерів звинуватили в розкраданні мільярдів доларів. Коломойський бореться в українських судах за відновлення права власності на банк або за компенсацію збитків.

"Санкції США проти Коломойського - сигнал для українського уряду, що пора діяти проти олігархів. Також важливо, чому їх ввели: за корупцію і ослаблення демократичних інститутів. Це визначає вплив, який олігархи чинять на країну стільки років", - каже колишній міністр фінансів України, який допомагав націоналізувати "ПриватБанк", Олександр Данилюк.

Влада олігархів на Україні сильна в енергетиці, гірничодобувній промисловості, мас-медіа. Вона дає їм вплив на формування політичних рішень. Київ отримав сигнал, що збільшення західної допомоги і міжнародних позик залежить від скорочення їх впливу. Угода щодо кредиту на $5 млрд від МВФ припинена, поки українці не переконають Фонд, що боряться з корупцією. Успіх кампанії проти олігархів також може визначити політичне майбутнє Зеленського в можливій заявці на переобрання в 2024-му.

"Зеленський звільнив 2-х суддів через загрозу національній безпеці", - Financial Times, Велика Британія

Президент України підвищив ставки в протистоянні з конституційним судом, звільнивши 2-х суддів за те, що становлять загрозу національній безпеці. Це потенційно неконституційний крок, спрямований на вихід з глухого кута, який затягнувся на місяці. Зеленський скасував укази президента, видані його попередником у 2013-му, за якими були призначені голова суду Олександр Тупицький і суддя Олександр Касмінін.

Аналітики кажуть, що цей крок - спроба змінити баланс сил в суді, який спровокував конституційну кризу минулої осені через рішення, які загрожували ліквідувати найважливіші антикорупційні інститути. Рішення суддів поставило під загрозу реформи і підтримку з боку західних донорів, включаючи кредит від МВФ на $5 млрд. Обидва судді призначені за час головування проросійського президента Януковича, який втік в Росію в 2014-му.

У 2019-му український суд визнав Януковича винним у державній зраді за допомогу агресії боку Росії, яка окупувала Крим в 2014-му, і розпочала конфлікт в східних регіонах України, який триває досі. Посилаючись на узурпацію влади Януковичем в 2010-2014 роках, в указі Зеленського йдеться, що судді, яких призначив колишній президент, становлять загрозу для державної незалежності та національної безпеки.

Цей крок стався через кілька місяців після того, як Зеленський в іншому сумнівному рішенні відсторонив Тупицького з посади голови суду, пославшись на корупційні розслідування, включаючи відмову того декларувати власність в окупованому Криму. З тих пір державна охорона не впускає Тупицького в суд. А суддівська колегія з 18 суддів не може зібрати кворум.

У жовтні 2020-го Зеленський закликав парламент розпустити всіх суддів, коли ті видали постанови, які загрожували нейтралізувати незалежність НАБУ і припинити обов'язкове декларування активів чиновниками. Антикорупційні реформи - найважливіша умова для фінансової підтримки України.

"Україна перетворюється в пустелю?", - Polsat, Польща

Українські ліси і поля ризикують перетворитися на пустелю. Екологи кажуть, що країна наближається до критичної точки, коли деградація лісового середовища стане незворотною.

"Державне лісове агентство" України також повідомляє про жалюгідний стан українських лісів, повідомивши, що з 1 січня 2019 року в країні висохло 413 тис. га лісових насаджень.

Руйнування навколишнього середовища спричиняє надмірну посуху в Україні та сприяє деградації сільського господарства, а відтак і зниженню врожайності. У перспективі це шлях до знищення сільського господарства південних регіонів країни.

На початку березня фахівці "Українського інституту географії" Національної академії наук також писали про складну екологічну ситуацію. Вони повідомили, що українська земля під загрозою погіршення через тривале і безвідповідальне її використання агровиробниками.

Українські вчені кажуть, що надмірна експлуатація може зашкодити ґрунт та погіршити якість поверхневих і ґрунтових вод, що може призвести до знищенню флори і фауни.

"В умовах війни Україна намагається нарощувати обсяги продажу зброї", - Al Jazeera, Катар

Україна успадкувала велику частину радянського ВПК і достатньо фахівців, щоб підтримувати його в робочому стані, та створювати нове озброєння. Більше 100 збройових заводів і фабрик об'єднані в "Укроборонпром" - державний конгломерат, в якому працюють десятки тисяч людей.

Вони виробляли танки і армійські машини, протитанкові та протиповітряні системи, боєприпаси і вибухові речовини, навіть двигуни космічних кораблів. Вони також з ентузіазмом модернізують радянське чи російське озброєння. Переважно на території колишніх радянських республік.

Все це робить Україну, яка переважно продає закордон зерно, олію і сталь, 12-м експортером зброї в світі. У 2012-му Київ займав 9 сходинку. Частину зброї робив спільно з Москвою, але розірвав зв'язки після того, як Росія анексувала Крим в 2014-му і почала війну на Донбасі. Виробники української зброї тепер зосереджені на тому, що має першорядне значення на передовій.

Очікується, що в квітні українські депутати проголосують за перетворення "Укроборонпрому" в акціонерне підприємство з прозорими дочірніми підприємствами, які могли б працювати при меншому державному контролі. Врешті, підприємство буде розділене на 2 холдинги: один буде зосереджений на зброї, а інший - на авіації.

Зараз ви читаєте новину «Україна налагоджує відносини зі США та пробує вирішити проблему з Конституційним судом - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути