вівторок, 23 березня 2021 18:29

Україна захищається "Нептунами" й останні "концтабори" Європи на Донбасі - що про нас пише світова преса

Україна захищається "Нептунами" й останні "концтабори" Європи на Донбасі - що про нас пише світова преса
Передача зразків батареї "Непутн" ВМФ України 15 березня 2021-го / Міноборони України

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Україна укріплює берегову лінію від нападу Росії" - Forbes, США

Український ВМФ отримав першу протикорабельну батарею - ракетний комплекс "Нептун". Це свідчить про масштабні зусиллях щодо захисту берегів України від нападу Росії. Крім "Нептуна", ВМФ отримає нові ракетні ударні катери і океанські корвети. Кораблі допоможуть розширити зону дії на Чорному і Азовському морях. А берегові протикорабельні батареї можуть стати справжніми вбивцями, якщо російський "Чорноморський флот" завдасть нового удару по Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна без європейської вакцини і вагнергейт - що про нас пише світова преса

Ціль України - включити "Нептун", ракетні та патрульні катери, а також корвети в єдину систему захисту, здатну відбити противника з моря. Коли російські війська вторглися в Крим в 2014-му, то швидко захопили портові споруди ВМС України і багато старіючих кораблів радянського зразка. Після анексії Україні залишився лише 1 великий військовий корабель - фрегат "Гетьман Сагайдачний". А також кілька десятків менших човнів. В українського флоту не було шансів проти "Чорноморського флоту Росії" з його крейсером, есмінцем, 5-ма фрегатами, 7-ма підводними човнами і двома десятками катерів.

Відтак Київ запустив екстрену програму закупки нових суден. Придбання 20 човнів класу "Гюрза-М" місцевого виробництва провалилося в 2018-му, коли російські війська захопили 2 нові човни в інциденті в Керченській протоці.

Тим часом, Київ отримав у дар від берегової охорони США 2 озброєних катери. Ще більше планує отримати. Британці погодилася збудувати для українців 8 ракетних катерів за $1,6 млрд у вигляді позик від Лондона. Міністерство оборони України також ліцензувало турецький проект корвету. Але всі ці судна можуть зіграти переважно допоміжну роль в будь-яких майбутніх боях з російським флотом. Човни і корвети допоможуть виявляти цілі для "Нептуна", додаючи власні, відносно малі ракетні комплекси до берегових загороджень. Сам же "Нептун" зможе вражати кораблі на відстані до 280 км, а це означає, що Україна зможе тримати під прицілом зі своєї території половину Чорного моря.

Скільки "Нептунів" планує придбати Київ, невідомо. Але якщо український уряд розумний, витратить більше на ракети і менше на човни. Батареї не тільки здатні наносити удари дальше та сильніше, ніж будь-який корабель, але їх ще й неможливо потопити.

"Українці радо їдуть в Польщу. Через 5 років їх кількість може подвоїтися" - Money.pl, Польща

За рік кількість громадян України, які мали дозвіл на перебування в Польщі, зменшилася менш ніж на 1%. За даними "Управління у справах іноземців", обмеження і пандемія спонукали їх частіше залишатися в Польщі. Раніше більше використовували нагоду тимчасових маятникових міграцій.

За даними Управління, 113,8 тис. українців мали дозвіл на проживання всіх типів в Польщі з 1 березня 2020-го по 28 лютого 2021-го. Роком раніше їх було 114,5 тис.

"Коронавірус не злякав українців. За східним кордоном було ще гірше. Їм ніде було заховатися від пандемії. Якщо іноземці живуть в Польщі постійно, у них є для цього умови. Це означає, що мають заощадження або не втратили заробіток. Якщо українці втрачали роботу в одних компаніях, то могли перейти в інші чи на інші сфери роботи. Завжди є ніші, де можна заробити", - каже професор Ельжбета Мончіньскі.

"Рівень життя українців поволі підвищується, але реальний дохід як і раніше нижчий, ніж у Польщі. Перед пандемією були побоювання, що велика частина українців поїде в Німеччину. Там зарплата приблизно втричі вища, ніж в Польщі. Але роботодавці очікують знання німецької мови. Це виявилося серйозною перешкодою. У нас немає цієї проблеми через схожість мов і легке засвоєння польської українцями. У цьому році очікуємо ріст безробіття, бо антикризові заходи зникнуть, а економіка ще не повернеться на до пандемічного рівня. Але ця ситуація на ринку тимчасова. У найближчі 2-3 роки проблема заповнення вакансій повернеться. Питання, скільки ще українців захоче з нами працювати. Якщо їх буде небагато, виникне проблема, як усунути прогалини в зайнятості", - каже економіст Марек Зубер.

У Польщі проживає зараз близько 1 млн українців. За наступні 5 років їх кількість може збільшитися до 2 млн. Це може статися, якщо в наступному році розпочнеться сильніший економічний підйом. Прогнози "Нацбанку Польщі" показують, що в 2022-2023 роках темпи зростання можуть перевищити 4%.

"Зеленський взявся за перевірку родовищ" - Rzeczpospolita, Польща

Незалежні аудитори перевірять всі ліцензії на використання природних ресурсів України, видані за понад чверть століття. Виявлені порушення приведуть до їх повернення в державне майно. РНБО на своєму засіданні вирішило перевірити всі дозволи на видобуток природних ресурсів, видані в країні з 1994 року.

"Найближчим часом будуть перевірені всі без винятку дозвільні документи, видані з 1994 року. Інформація про кожен дозвіл буде загальнодоступною: де фізично знаходиться родовище, хто всі бенефіціари, власники сертифікатів. Ця інформація буде надаватися українцям безпосередньо", - сказав секретар РНБО Олексій Данилов.

Влада дає зрозуміти, що в разі виявлення порушень ліцензійних умов такі дозволи будуть законно повернуті українському народові. РБНО вже ввело санкції щодо 19 компаній.

Україна має багаті родовища залізних і марганцевих руд, урану, вугілля, що коксується, сірки, кам'яної солі, калію, сировини для виробництва цементу. Вона також має родовища газу і найбільші родовища горючого сланцю в Європі, які дозволяють видобувати сланцевий газ. Українські родовища містять якісну сировину з невеликою кількістю домішок. Однак поки що країна не може належним чином використовувати ці багатства. Протягом десятиліть природні ресурси в багатьох випадках експлуатувалися мафіозними групами, а концесії надавалися за порушеннями законів і за хабарі.

"Хтось живий, хтось вмирає", - жахи на окупованих Росією частинах сходу України" - Аljazeera, Катар

Найгарячіший збройний конфлікт в Європі незабаром перетворить частини України в безлюдний бастіон неосталінізму.

Професор університету і глава екуменічного центру християнсько-ісламського діалогу Ігор Козловський, організував багатоконфесійні "молитовні марафони" за єдність України в окупованому росіянами Донецьку весною 2014-го. 20 місяців по тому його затримали і він ледь вижив в тому, що сам називає останніми "концтаборами" Європи, які існують з мовчазного схвалення Путіна.

Сотні людей в окупованих росіянами частинах Донбасу як і раніше сидять у в'язницях без суду, доступу до адвокатів, контактів із сім'ями та інформації з зовнішнього світу. Їх піддають тортурам, іноді вбивають.

"Хтось залишається сидіти невідомо-скільки, хтось вмирає", - каже Козловський.

Навесні 2014-го тисячі сепаратистів за підтримки російських "добровольців", військових і офіцерів розвідки утворили 2 "народні республіки" навколо Донецька і сусіднього Луганська, які залишаються невизнаними навіть їх покровителями з Москви.

Вигнавши дезорганізовані та погано озброєні українські сили, вони почали боротьбу за контроль над вугільними шахтами, металургійними і хімічними заводами, банками і фермами. Залякували мирних жителів, забираючи цінні речі, автомобілі та квартири. Вони відновили конституцію радянського тоталітарного лідера Йосипа Сталіна 1937 року і створили фіктивну копію його системи з одним доповненням - релігійної монополією російської православної церкви.

"Ця сурогатна ідеологія - комплекс неповноцінності, сублімації, злиднів і постійного політичного приниження", - каже російський аналітик з Jamestown Foundation у Вашингтоні Павло Лузін.

Тисячі людей втекли з цих регіонів. Зокрема, ті, хто спочатку підтримував сепаратистів. Молодші син і дружина Козловського втекли в Київ. Він залишався в Донецьку зі старшим паралізованим сином в очікуванні спеціалізованої швидкої допомоги, яка мала їх вивезти навесні 2016-го. Але в січні 2016-го сепаратисти затримали його, пограбували квартиру, і кинули в тюрму - "на підвал". Там він та інші затримані спали на підлозі або на меблях, їх годували раз в день, і давали 2-хвилинні перерви на туалет.

"Це триває годинами. Ви втрачаєте відчуття часу. Найжахливіше, не можете це зупинити. Вас б'ють. Потім відводять назад в камеру з мішком на голові. Ви знову вчитеся ходити, бо після побиття ноги і руки - чорні", - розповідає Козловський.

Перед війною він написав книги про християн Близького Сходу і буддійську філософію. Його багаторічне вивчення духовних практик допомогло вижити та допомагати іншим в'язням. Він розповідає, що в'язнів б'ють, заливають водою, б'ють струмом, ґвалтують, вирізають зуби і нігті, ховають живцем на кілька годин чи погрожують імітацією російських рулеток, проводять фіктивні страти.

Тортури часто безглузді. Затримані постають перед судом тільки у випадку, якщо українські чи західні офіційні особи знають про їх затримання. Вважається, що у сепаратистів є десятки таких "підвалів" в урядових будівлях, на фабриках, в тюрмах, в колишніх художніх центрах. За словами української прокуратури, через них пройшли не менше 3500 осіб. У причетності до військових злочинів, включаючи тортури, підозрюють близько 9500 осіб. Зокрема, сотні громадян Росії та добровольців з 31 країни.

Зараз ви читаєте новину «Україна захищається "Нептунами" й останні "концтабори" Європи на Донбасі - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути