Ексклюзиви
четвер, 24 листопада 2022 10:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Угорщина підтримала пакет допомоги ЄС Україні на €18 млрд

Угорщина підтримала пакет допомоги ЄС Україні на €18 млрд
Угорщина схвалила фінансову допомогу Україні в рамках пакету ЄС на €18 млрд. Фото: pixabay.com

Угорщина схвалила фінансову допомогу Україні в розмірі €187 млн як свій внесок у запланований пакет підтримки Євросоюзу на суму до €18 млрд 2023 року.

Уряд угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана заявив, що готовий внести свою частку підтримки Україні. Однак хотів би платити її на двосторонній основі, а не через спільні позики ЄС, передає Reuters.

"Уряд, як і раніше, прихильний до участі у фінансовій підтримці охопленої війною України", – йдеться в постанові уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС детально розповіли про план фінансування України

У документі, підписаному Орбаном, також зазначили, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто має розпочати переговори з Україною щодо угоди, необхідної для фінансової допомоги.

Щоб забезпечити кошти для кредитів, які Україна має погасити протягом 35 років, Єврокомісія займатиме на ринках капіталу.

Однак пропозиції щодо пакету мають бути схвалені Європейським парламентом та 27 державами-членами ЄС. Угорщина заявляла, що не братиме участі у спільному запозиченні.

Передбачають, що Україна отримуватиме від ЄС по €1,5 млрд щомісяця. Загальна сума за рік становитиме рекордні €18 млрд. Пропозицію Європейської комісії офіційно опублікували на сайті відомства 8 листопада. Щоб план було затверджено, знадобиться згода урядів усіх 27 країн Євросоюзу, рішення Європарламенту та Ради ЄС.

Якщо пропозицією ЄК затвердять, то підтримка матиме форму довгострокових кредитів із високою знижкою. Термін повернення кредитів – до 35 років, починаючи з 2033-го. При цьому відсотки за ними замість України покриють країни ЄС.

Новий механізм покликаний зробити допомогу ЄС Україні передбачуваною та гарантованою. Якщо схвалити весь пакет на рік одразу, не доведеться затверджувати кожен транш окремо. Адже саме через це надання коштів Україні на цей рік виявилося сповільненим. Щоб уникнути подальших затримок, ЄК пропонує використати додаткову подушку в бюджеті ЄС як гарантію для залучення коштів.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина підтримала пакет допомоги ЄС Україні на €18 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути