вівторок, 28 квітня 2020 13:34

Учені ООН визначили, хто винен у пандемії коронавірусу

Учені ООН визначили, хто винен у пандемії коронавірусу
Людство є єдиним видом, цілком відповідальним за появу, поширення та збитки, завдані коронавірусом. Фото: Reuters

Останні пандемії, і поява Covid-19 зокрема, є прямим наслідком людської діяльності. Особливо - сучасного капіталізму, який прибуток ставить понад усе інше.

Людство має лише "невелике вікно можливостей", аби подолати причини сучасної кризи й уникнути такого в майбутньому. Про це розповіли вчені з Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття та екосистемних служб при ООН (IPBES).

"Є один вид, який відповідає за пандемію Covid-19, - ми. Як і з кризою клімату та біорізноманіття, останні пандемії є прямим наслідком людської діяльності - особливо наших глобальних фінансово-економічних систем, які ґрунтуються на обмеженій парадигмі, що приносить економічне зростання за будь-яку ціну", - зазначили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робособаки Boston Dynamics перевіряють хворих на коронавірус

Сучасна цивілізація сама створила ідеальні умови для виникнення та поширення вбивчих вірусів, до боротьби з якими наші організми просто не готові. Тим більше, що останні віруси, та навіть давніші, як-от чума, не є суто людськими і з'являлися внаслідок неуважної взаємодії з іншими тваринами.

Однак є кілька способів захиститись у майбутньому. По-перше, необхідно забезпечити посилення екологічних норм та природоохоронної діяльності і переглянути норми ставлення та взаємодії з іншими видами тварин.

По-друге, має бути створено єдину систему охорони здоров'я та довкілля через зв'язок між здоров'ям людей, тварин і рослин. Не виключено, що країни першого світу братимуть на себе забезпечення медичних систем країн третього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже половина публікованих новин про Covid-19 у Twitter - це російсько-китайські фейки, пропаганда і конспірологія

По-третє, необхідно мобілізувати міжнародні фінанси для посилення охорони здоров'я і проведення медичних досліджень.

Хоч усе це виявиться доволі витратним, це так чи інакше вартуватиме людству дешевше, ніж якщо нічого з вище згаданого не робити.

Французький нейробіолог Жан-П'єр Чаньє припустив, що нікотин може перешкоджати проникненню коронавірусу в клітини організму, вступаючи з ним у своєрідну "боротьбу" за організм людини. Але, якщо ви заразилися, куріння тільки погіршить ситуацію в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Учені ООН визначили, хто винен у пандемії коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути