четвер, 15 липня 2021 17:53

Учені навчилися "чути" німих за допомогою імплантату в мозку

Учені навчилися "чути" німих за допомогою імплантату в мозку
Доктор Едді Чанг, нейрохірург Каліфорнійського університету / Барбара Райс

Дослідники з американського штату Каліфорнія стверджують, що експериментальний мозковий імплантат, що перетворює сигнали мозку в слова, виявився успішним.

Це важливий крок на шляху розвитку технології, яка може допомогти людям спілкуватися за допомогою мислення. Це прорив для тих, хто втратив здатність говорити через травми або хвороби. Про це пише The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залежна від пластичних операцій хоче бути схожою на Кім Кардаш'ян

Учені з Каліфорнійського університету працювали з 30-річним чоловіком, який переніс удар, що паралізує, понад 15 років тому й утратив здатність говорити. Він погодився хірургічно прикріпити електроди до зовнішньої поверхні мозку, щоб перевірити нейропротез.

Експеримент докладно описаний у статті, опублікованій у "Медичному журналі Нової Англії". Упродовж 50 сеансів дослідники реєстрували активність мозку чоловіка, коли він спостерігав за словами на екрані та уявляв, як вимовляє їх вголос.

Дослідники заявили, що змогли ідентифікувати слово, яке виголошував чоловік, майже в половині випадків. І ця цифра зросла до 76%, коли вчені впровадили алгоритми передбачення слів.

"Наскільки нам відомо, це перша успішна демонстрація прямого декодування повних слів на основі мозкової активності паралізованої людини, яка не може говорити. Це дає надію на відновлення комунікації через задіяння природних мовних механізмів мозку", - сказав нейрохірург доктор Едді Чанг.

Експерти кажуть, що високий рівень помилок, обмежений словниковий запас (усього 50 слів) і час, необхідний для навчання системі розпізнавання придуманих слів, означають, що ще варто пройти довгий шлях, перш ніж технологію можна буде використовувати на практиці.

Однак експеримент показав, що область мозку, що відповідає за мову, функціонує навіть через роки після втрати здатності говорити. І що комп'ютери можна навчити декодувати слова за активністю мозку.

У березні 2017-го повідомляли, що канадські вчені навчилися вирощувати з яблук вуха, які потім пересаджують людям.

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися "чути" німих за допомогою імплантату в мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути