Ексклюзиви
середа, 22 лютого 2017 11:50

У шимпанзе вдруге в історії діагностували синдром Дауна

У шимпанзе вдруге в історії діагностували синдром Дауна

Самка шимпанзе на ім'я Канака 24 роки живе із синдромом Дауна. Діагноз поставили нещодавно. Проте симптоми захворювання супроводжують тварину все життя.

Канака з'явилася на світ 1992 року в японському заповіднику Кумамото, пише Daily Mail. 2011-го установу підпорядкували Кіотському університету. Вчені виявили, що тварина серйозно хвора. Почали її досліджувати. Діагностували так звану трисомію 22 - захворювання, схоже на синдром Дауна.

Канака народилася косоокою, з вадами серця та недорозвиненими зубами. Мала затримку розвитку. Мати відмовилася дбати про хворе дитинча. Його виходили працівники заповіднику. На першому році життя в мавпи розвинулася катаракта. До 7-річного віку вона повністю осліпла.

Канаці важко спілкуватися з іншими мавпами. Вони проявляють до неї агресію. Тому тварина живе відокремлено. Спільну мову знаходить тільки з однією самкою, яка має м'якший характер.

Попри синдром, серйозних відхилень у розумовому розвитку мавпи вчені не виявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоопарку вбили 57 мавп

У людини синдром Дауна виникає через хромосомні аномалії. Як правило, людські клітини містять 23 пари хромосом. Люди із синдромом Дауна мають зайву, третю, копію 21-ї хромосоми. Тому хворобу ще називають трисомія 21.

У шимпанзе, горил і орангутангів може розвинутися подібний синдром. У них утворюється додаткова, третя, копія хромосоми 22, тобто трисомія 22. Раніше у світі був лише один підтверджений випадок цього захворювання у шимпанзе. Його зафіксували 1969 року.

Зараз ви читаєте новину «У шимпанзе вдруге в історії діагностували синдром Дауна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути