середа, 01 грудня 2021 17:45

У Росії немає права вето на вступ України в Альянс, немає "сфер впливу" чи контролю над сусідами – генсек НАТО

У Росії немає права вето на вступ України в Альянс, немає "сфер впливу" чи контролю над сусідами – генсек НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Путін не може вимагати від НАТО не приймати Україну чи заблокувати приєднання Києва до Альянсу / Reuters

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вважає категорично неприйнятною позицію, що великі геополітичні гравці у світі буцімто мають право на "сфери впливу" і право контролювати політику менших сусідів. Відтак Росія "не має права вето" щодо майбутнього членства України в НАТО.

Фраза про "російську сферу впливу" пролунала у запитанні від ЗМІ під час пресконференції генсека Альянсу після другого дня зустрічі глав МЗС країн НАТО у Ризі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські війська біля кордону: Україна просить у НАТО нових санкцій

"Саме запитання відсилає до того, що неприйнятно, що у Росії є "сфери впливу", що Росія може контролювати, що мають чи не мають робити її сусіди. Не хочемо повертатися до такого світу, де великі геополітичні гравці можуть встановлювати обмеження, що мають робити суверенні незалежні держави", - заявив Столтенберг.

Він нагадав, що його країна, Норвегія, теж є малою країною та має спільний кордон із Росією, і він дуже радий, що свого часу не вважалося, що Росія має право вирішувати, що робити і чого не робити Норвегії.

"Те саме з Україною. Це незалежна суверенна країна з міжнародно визнаними кордонами. Ідея, що підтримка суверенної країни зі сторони НАТО є "провокацією" - просто неправильна. Це неповага до суверенітету і прагнень українського народу. Це каже більше про саму Росію, ніж про НАТО", - заявив генсек Альянсу.

"НАТО - оборонний альянс, який не загрожує нікому. Альянс поважає рішення країн Балтії чи Польщі, коли ті вирішили приєднатися, і поважає рішення України, яка прагне членства. Ми заявили, що Україна стане країною-членом, але, звісно, 30 теперішніх учасників блоку мають вирішити, чи вона готова. Лише Україна і 30 союзників НАТО мають вирішувати, коли Україна буде готова. У Росії немає права вето у цьому питанні, немає прав встановлювати "сфер впливу" чи намагатись контролювати сусідів", - додав Столтенберг.

Перед цим Столтенберг виступив зі схожою заявою, що Росія не має права втручатися у євроатлантичний шлях України.

"Україна планує продовжувати реформи на шляху до членства у НАТО, а вимоги Росії до Альянсу не розширюватися на схід не мають жодного обґрунтування. Росія не може перешкодити Україні зблизитися з НАТО і не має права висловлюватись у відповідних дискусіях. Будь-яка російська пропозиція обговорити з НАТО, США чи з іншими країнами будь-які так звані гарантії, що Альянс не розшириться на схід, нелегітимні", - заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба у Ризі.

За його словами, найкращою гарантією безпеки для Росії було б виведення її військ з України, припинення агресії і нормалізація відносин із Заходом.

1 грудня президент Росії Путін заявив, що хоче "конкретних домовленостей" на папері з США та іншими членами НАТО, що Альянс не розширюватиметься на схід, натякаючи на Україну та Грузію.

Зараз ви читаєте новину «У Росії немає права вето на вступ України в Альянс, немає "сфер впливу" чи контролю над сусідами – генсек НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути