пʼятниця, 06 вересня 2019 11:40

У РФ засудили активіста, який підтримував українських політв'язнів

У РФ засудили активіста, який підтримував українських політв'язнів
rapsinews

Тверський суд Москви засудив активіста Костянтина Котова до 4 років колонії загального режиму.

Йому приписали "неодноразове порушення правил проведення мітингів", повідомляє "Радіо Свобода".

Активісту інкримінували участь в акціях на підтримку аспіранта МДУ Азата Міфтахова 2 березня, а також на підтримку журналіста Івана Голунова 12 червня. Крім того, згідно з матеріалами справи, 15 липня у Facebook Котов закликав виходити на акцію на підтримку незалежних кандидатів на виборах до Московської міської думи, а 10 серпня його затримали під час мітингу на проспекті Сахарова. Прокуратура напередодні затребувала для нього 4 роки і 6 місяців колонії загального режиму.

Зазначена стаття Кримінального кодексу Росії відома як "Дадінська" — за імʼям опозиційного активіста Ільдара Дадіна, який став першим засудженим за нею. Котов прийшов на оголошення вироку у футболці із зображенням засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Костянтин Котов свою вину не визнав і у своєму останньому слові в суді заявив, що судять не його, а "право на свободу зібрань".

"Деяких, зокрема й мене, судять за кримінальною статтею — за те, що я неодноразово намагався висловити свій протест. Я вважаю, що цими діями режим сам собі риє могилу. Якщо легальні форми протесту заборонені, рано чи пізно на вулицях міста ми побачимо не мирні акції, а повстання доведених людей. Я цього не хочу. Ніхто з тих, хто виходив зі мною на мирні заходи, теж цього не хоче. Тому треба боротися до останнього за наше і ваше право та не забувати тих, кого за цю боротьбу позбавили свободи", — сказав Котов.

Вирок викликав обурення у багатьох присутніх в залі суду. І вже сьогодні зранку під Тверським судом Москви зібралися активісти і небайдужі росіяни з вимогою звільнити Костянтина Котова.

"На вулиці біля будівлі Тверського суду всі продовжують вимагати: "Свободу Котову!" Ніхто не розходиться", — написала одна з активісток у Facebook.

Котов неодноразово публічно висловлювався на підтримку українських військовополонених моряків. Також Котов регулярно заявляв про підтримку українських політвʼязнів Павла Гриба й Олега Сенцова. Він був присутній на багатьох судах, виходив на пікети з вимогою звільнити увʼязнених і займався організацією передачі продуктів захопленим українським морякам у СІЗО Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії хочуть посадити на 4,5 року активіста, котрий носив передачі українським військовополоненим

У Росії засудили до 5 років колонії фінансового менеджера 30-річного Владислава Синицю з підмосковного міста Люберці за допис у соціальній мережі Twitter. Його визнали винним у розпалюванні ворожнечі та закликах до насильства над дітьми силовиків.

Синиця планує оскаржувати вирок. Провини не визнає.

Зараз ви читаєте новину «У РФ засудили активіста, який підтримував українських політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути