четвер, 07 жовтня 2021 17:30

У Німеччині судять 100-річного охоронця нацистського концтабору

У Німеччині судять 100-річного охоронця нацистського концтабору
Йозефу пред'явлено звинувачення в співучасті в 3518 вбивствах / Getty Images

У Німеччині перед судом постав 100-річний охоронець концтабору "Заксенхаузен". Він найстаріша людина, яку судять за злочини нацистів.

Чоловік, якого називають Йозеф С., приховував обличчя від камер. Його звинувачують у співучасті в 3518 вбивствах у таборі смерті з 1942-го до 1954 року. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мені важливо бути сьогодні тут" - Штайнмаєр у Бабиному Яру вшанував пам'ять розстріляних

Звинувачення містять: пособництво й підбурювання до "розстрілу радянських військовополонених 1942 року", убивство в'язнів "із застосуванням отруйного газу "Циклон Б".

Суди над колишніми нацистськими охоронцями дають можливість зібрати нові докази того, що відбувалося в таборах смерті.

Судовий процес відбувається в місті Нойруппін на північ від Берліна й недалеко від місця, де був табір. Слухання тривають кілька годин на день через похилий вік Йозефа.

Суд призначили через тиждень після того, як 96-річна німкеня, яка була секретарем у нацистському таборі смерті, втекла перед початком суду. Це сталося біля Гамбурга. Проте її впіймали через кілька годин. Її також звинуватили в співучасті в убивстві. Суд над нею відновлять 19 жовтня.

В останні роки німецька прокуратура переслідувала адміністративний персонал концтаборів, покладаючись на рішення суду від 2011 року. У ньому йшлося, що колишні нацисти можуть нести відповідальність за смерті в концтаборах, де працювали, навіть якщо не можна довести, що вони особисто когось убили.

Суд над Йозефом триватиме до початку січня. Його звинувачують у тому, що сприяв убивствам роботою охоронця і знав про них у таборі.

З 1936-го до 1945 року нацисти утримували понад 200 тис. осіб у таборі "Заксенхаузен", зокрема євреїв, циган, противників режиму й геїв. Десятки тисяч померли там від примусової праці, убивств, медичних експериментів, голоду або хвороб.

Про звинуваченого мало відомо. Крім того, що його звільнили з полону як військовополоненого 1947 року й він пішов працювати слюсарем у Бранденбурґу в Східній Німеччині. У разі визнання провини Йозеф може провести кілька років у в'язниці. Але його адвокат каже, що вироки в таких справах зазвичай символічні з огляду на вік підсудних.

Німеччина переслідує колишніх нацистських функціонерів із моменту засудження колишнього охоронця Івана Дем'янюка 2011-го на тій підставі, що він був частиною машини вбивств Гітлера. Це створило правовий прецедент. Відтоді суди винесли кілька схожих обвинувальних вироків - за сприяння, а не за конкретні вбивства.

Серед тих, кого притягли до відповідальності із запізненням, Оскар Ґренінґ, бухгалтер "Освенцима", і Райнгольд Ганнінґ, колишній охоронець СС в "Освенцимі". Обох засудили в 94 роки за співучасть у масовому вбивстві. Але вони померли, не дочекавшись ув'язнення. Нещодавно колишнього охоронця СС Бруно Дея визнали винним у віці 93 років і засудили до двох років позбавлення волі умовно.

Німецький уряд щомісяця виплачуватиме $350 пенсії євреям, які пережили блокаду Ленінграда під час Другої світової війни. Загалом із Німеччини виплату отримуватимуть 6,5 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині судять 100-річного охоронця нацистського концтабору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути