четвер, 15 листопада 2018 13:25

"У нас тут дим без вогню" - субмарина зникла на шляху до бази

Автор: REUTERS
  Аргентинська військовий підводний човен ARA San Juan і екіпаж в порту Буенос-Айрес, Аргентина 2 червня 2014 року.
Аргентинська військовий підводний човен ARA San Juan і екіпаж в порту Буенос-Айрес, Аргентина 2 червня 2014 року.
Аргентинська субмарина "Сан Хуан", на борту якої перебували 44 члени екіпажу, перестала виходити на зв'язок рік тому, 15 листопада 2017-го. Капітан підводного човна за декілька годин до інциденту повідомив, що на борту сталась невелика аварія.

"У нас тут дим без вогню" - передав капітан судна Педро Мартін Фернандес рацією. Експерти впевнені - це було коротке замикання, спричинене штормом.

"Сан-Хуан" побудувала німецька суднобудівна фірма Nordseewerke в середині 1980-х. 2011-го підводний човен був на капітальному ремонті - тоді замінили акумуляторні батареї. Ремонтом займалися німецькі компанії EnerSys, яка виробляє батареї, і Ferrostaal. Контракт на поставку батарей коштував $5,77 млн.

Міністр оборони Аргентини Оскар Агуадо розповів, що в зв'язку з ремонтом до аргентинського суду надійшов позов. У ньому йшлося про те, що в угоді є ознаки корупції та, можливо, на підводний човен встановили неякісні запчастини. Справу, за словами міністра, "зам'яли" через брак матеріалів.

Німецька компанія EnerSys встановила на судно неякісні запчастини

Субмарина поверталася з воєнно-морської бази Ушуайя до місця постійної дислокації Мар-дель-Плата. Під час переходу потрапила у шторм.

На батареї потрапила вода. Через замикання стався перегрів. Вода розклалася на водень і кисень. Ця суміш вибухнула від електричної іскри.

За 3 год. після останнього виходу судна на зв'язок звукові сенсори зафіксували в районі орієнтовного місцеположення сумбарини "Сан Хуан" звуковий імпульс. Усі експерти зійшлись на думці, що це був вибух.

"Це був ніби вибух водневої бомби на борту субмарини, — говорить морський інженер Окаріо Тобіас. Наголошує — корпус "Сан Хуана" міг вціліти, але всередині судно зруйноване".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як шукають затонулу аргентинську субмарину

Вибух стався на глибині 380 м. Його сила дорівнювала детонації 5,7 т тротилу, припускають американські експерти. Вважають, що у човні утворилася велика пробоїна.

"В якийсь момент San Juan почав заглиблюватися вертикально зі швидкістю 10-13 вузлів (18-24 км/год). Його корпус довжиною 65 м і 7 м у діаметрі був повністю знищений протягом 40 мілісекунд (1/25 секунди). Екіпаж помер миттєво", - стверджує експерт із акустики з американських ВМС Брюс Рул.

Капітан планував зійти на берег і більше часу проводити з родиною

Про те, що субмарина потребує ремонту, знали всі, починаючи від друзів і родичів членів екіпажу, закінчуючи чиновниками у ВМС. 2 членів екіпажу, які в останній момент не піднялись на борт субмарини, розповідають про те, що човен потребував ремонту, проте його запланували аж 2018-го.

"Датчик шноркеля постійно барахлив. Він повинен закриватись при контакті з водою, але навіть підвищена вологість впливала на нього. Доводилось постійно калібрувати його вручну. У районі системи охолодження двигунів постійно стояв шум. А під час стоянки у порту Ушуая обгоріла обмотка електричних батарей. Провели поверхневий ремонт, але цього замало", - розповіли вцілілі моряки Хуан Габріель Віана та Умберто Рене Вільте на слуханні в окружному суді в аргентинському місті Калета Олівія.

Віана залишив підводний човен, щоб їхати в Перу на навчання. Раніше повідомлялося, що він мав вирішити питання з придбанням нерухомості. Вільте мусив терміново відбути до округа Жужуй через хворобу матері. Квиток додому йому купив сам капітан, для якого це плавання також мало стати останнім. Планував зійти на берег і більше часу проводити з родиною.

Пошуки субмарини продовжили до квітня. Американська компанія Ocean Infinity отримає гонорар за свою роботу, лише якщо знайде підлодку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знахідка десятиліття" - натрапили на корабель легендарного мандрівника

Хуан Габріель Віана і Умберто Рене Вільте - 2 моряків із затонулої аргентинської субмарини San Juan розповіли, що саме відбувалося на субмарині під час рейсу. Підтвердили шокуючі факти військової халатності.
Зараз ви читаєте новину «"У нас тут дим без вогню" - субмарина зникла на шляху до бази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути