Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2022 21:09

Спецтема: Війна Росії проти України

У Литві очікують на черговий наплив біженців з України

У Литві очікують на черговий наплив біженців з України
Під час осені-зими можуть прибути до Литви ще 60 тис. українських біженців. Фото: pixabay.com

Представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста Литви Лука Лескаускайте заявила, що з настанням холодів прогнозують наплив біженців. Під час осені-зими можуть прибути в країну ще 60 тис. українських біженців.

Стільки ж перебуває зараз у Литві. Про це повідомляє Delfi.

За словами Лескаускайте, у середині жовтня, коли стане холодніше, українці не матимуть іншого вибору. Їм доведеться залишити міста, де немає світла, води й опалення, оскільки Західна Україна не зможе прийняти всіх.

Вона додала, що до Литви може ринути ще один потік біженців з України: близько 60 тис. людей або навіть більше. Її турбує, що біженцям не буде де жити: може скластися така ситуація, як у Польщі, де українців поселяли на аренах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Польщі українцям надали доступ до безплатної медицини на рівні з поляками

"Ліжечка, матраци, централізоване харчування, портативні душові кабіни, туалети. Я, звісно, імпровізую, але такі умови, які пропонували навесні, ми вже запропонувати не зможемо. Ситуацію треба оцінювати реально", – вважає Лескаускайте.

"Треба враховувати, що люди втомилися. І заклики жертвувати, надавати допомогу вже стали звичною справою, люди на них гостро не реагують. Це турбує, оскільки люди вже надали чимало допомоги. Що буде восени, коли допомоги потрібно ще більше? Ми із занепокоєнням чекаємо на зростання цін, опалювального сезону, оскільки в жителів Литви можливо вже не буде таких умов, щоб допомагати, приймати чи жертвувати", – додала вона.

Ситуація, зазначила Лескаускайте, залежатиме й від дій Росії.

"Вони непрогнозовані: якщо будуть жорсткіші атаки, бомбардування, людям буде небезпечно в країні. Цих чинників багато, вони обґрунтовані, ми їх оцінюємо не як чутки, а як можливу реальність", – зауважила представниця Червоного Хреста Литви.

Громадяни України, які постраждали через війну Росії, можуть отримувати грошову й інші види допомоги. Для цього необхідно подати заявку на платформі "єДопомога".

Обов'язковою умовою отримання переселенцями допомоги від міжнародних організацій є статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Отримувати виплати можуть і особи, які перебувають на деокупованих, тимчасово окупованих територіях, а також там, де тривають активні бойові дії.

Перелік, на основі якого ВПО здійснюватимуть виплати, затверджує Мінреінтеграції. Цей перелік регулярно оновлюється. На 27 липня поточного року у переліку є 321 громада у дев'яти областях.

Зараз ви читаєте новину «У Литві очікують на черговий наплив біженців з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути