середа, 01 вересня 2021 10:08

У кривавім теракті в школі загинули 334 людини, із них 186 дітей
4

Спортзал - місце наймасовішої загибелі учнів у бесланській школі
Фото: Getty Images
Спортзал - місце наймасовішої загибелі учнів у бесланській школі
Спортзал - місце наймасовішої загибелі учнів у бесланській школі
Спортзал - місце наймасовішої загибелі учнів у бесланській школі

1 вересня 2004 року загін чеченського ватажка Шаміля Басаєва захопив у заручники понад 1100 осіб, які були на урочистій лінійці в школі №1 міста Беслан у Північній Осетії. У результаті їхнього звільнення через два дні з використанням гранатометів, танків і вогнеметів загинули 334 людини, із них 186 дітей. Понад 800 були поранені.

Після захоплення Грозного взимку 2000-го опір російським військам під час Другої російсько-чеченської війни перемістився в гори, де тривали активні партизанські дії. Очолив чеченців президент Ічкерії Аслан Масхадов, усунутий від влади в березні 2000-го. 2002 року йому вдалося об'єднати під єдиним командуванням численні загони польових командирів, зокрема раніше опозиційну до нього силу на чолі із Шамілем Басаєвим. Той на території Росії здійснив низку терактів: захоплення театру в Москві, підрив будинку уряду в Грозному, підрив смертників у Москві на рок-фестивалі "Крила", підрив військового госпіталю, підрив смертників в електричці, рейд на Дагестан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські силовики отруїли майже 200 заручників

Одночасно зросла напруженість у сусідній із Чечнею Інгушетії, яку чеченці використовували як місце дислокації партизанських загонів і канал отримання зброї. Після того як 9 травня 2004-го в Грозному від вибуху закладеної в трибуні стадіону бомби загинув президент Чечні Ахмат Кадиров, загін Басаєва, у якому переважно були інгуші, напав на столицю Інгушетії - Назрань. Загинуло 95 осіб і чеченці захопили склад зі зброєю. У серпні того ж року Басаєв скоїв ще три теракти в Москві й завершив підготовку для захоплення школи в Беслані.

1 вересня 2004 року загін із 34 осіб під командуванням 31-річного Руслана Хучбарова, який складався із чеченців, інгушів, росіян і арабів, під'їхав до будівлі школи №1. У ній саме тривала святкова лінійка. Стріляючи в повітря, терористи загнали в будівлю понад 1100 осіб - дітей, їхніх батьків і родичів, працівників школи. Ззовні встановили камери спостереження, будівлю забарикадували, коридори замінували. Перші вимоги терористи назвали через 2 год.: переговори із президентами Інгушетії та Північної Осетії.

Через спроби вести переговори без них терористи почали вбивати заручників. Тіла 21 людини викинули з вікна другого поверху. О 16:00 школу відвідав колишній президент Інгушетії Руслан Аушев - єдиний, хто вів переговори з терористами віч-на-віч. Він домігся відпустити 24 особи - матерів із немовлятами. І отримав записку від Басаєва з вимогою вивести російські сили з Чечні та пропозицією перемир'я на 10 років.

Приблизно 11:00 3 вересня з терористами домовилися евакуювати тіла загиблих зі школи. Через кілька хвилин після того, як машина МНС під'їхала до будівлі, у спортзалі послідовно сталися два потужні вибухи. Скориставшись цим, заручники почали вистрибувати з вікон і вибігати зі школи. У них терористи почали стріляти й убили 29 осіб. Через кілька хвилин почалася операція зі звільнення заручників і знищення терористів - прицільний вогонь почали снайпери, а дві групи ФСБ за підтримки міліції та місцевих цивільних штурмували приміщення.

Операція тривала до півночі. Загинули 13 працівників ФСБ, МВС і МНС, понад 300 цивільних, із них 186 дітей. Понад 800 були поранені. Велика кількість жертв була через застосування росіянами під час штурму гранатометів, танків і вогнеметів. Єдиного із 34-х терористів, який вижив, 2006-го ув'язнили довічно.

Теракт у Беслані, куди президент Росії Путін прибув лише 4 вересня, призвів до різкого зниження його рейтингу. Через тиждень він оголосив реформи. Головна зміцнювала його владу - запровадили призначення глав суб'єктів РФ замість народного обрання і скасували вибори в Думу в мажоритарних округах.

Зараз ви читаєте новину «У кривавім теракті в школі загинули 334 людини, із них 186 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути